Конгресът на комунистическата партия в Китай приключи "победно"

Вероника Шербанова 14 ноември 2012 в 14:07 3621 0

18-ият Конгрес на Китайската комунистическа партия бе открит на 8 ноември. СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
18-ият Конгрес на Китайската комунистическа партия бе открит на 8 ноември. СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Китайската комунистическа партия (ККП) избра нов Централен комитет и Централна комисия за проверка на дисциплината, съобщиха световните агенции. С това приключи 18-ият конгрес на партията.

В заключителната си реч генералният секретар на партията Ху Дзинтао посочи, че конгресът „завършва победно“.

На форума беше утвърдено „петото поколение“ китайски ръководители, които ще управляват страната през следващите десет години. Очаква се лидер на новото поколение да стане преизбраният в ЦК на ККП Си Цзинпин. Той трябва да бъде избран формално за президент на Китай през март догодина и да остане на поста два мандата от по пет години. 

Настоящият председател на КНР Ху Дзинтао не е сред избраните в ЦК. В състава му най-вероятно ще остане и вицепремиерът Ли Къцян. 

Утре Централният комитет ще проведе първия си пленум.

В конгреса на ККП участваха 2200 делегати. Според повечето от тях корупцията е най-сериозната заплаха за ръководната роля на комунистическата партия в страната.

Идеите на Мао Цзедун бяха посочени като "ръководни“, но в същото време партията и цял Китай бяха подканени „смело да внедряват теоретични иновации въз основа на практиката и да внедрява нови идеи, възгледи и изводи“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови