Комисия на ООН премахна канабиса от списъка на опасните наркотици

Йорданка Веселинова 04 декември 2020 в 19:54 9841 1

Снимка Pixabay

Комисията по наркотичните вещества на ООН вчера одобри премахването на канабиса от списъка на опасните наркотици в Единната конвенция по упойващите вещества от 1961 г., съобщи Ройтерс. 

Решението на комисията идва почти две години след препоръката за изваждането на канабиса от списъка с опасни наркотици на Световната здравна организация - с цел улесняване на медицинската му употреба.

Комисията, в която участват представители на 53-те страни членки, взе решението с 27 гласа "за", срещу 25 "против" и един "въздържал се". Предложението е подкрепено от САЩ и по-голямата част от Европа. 

И така, след 59 години канабисът официално вече не фигурира в четвъртата част на Конвенцията, редом до опасни наркотични вещества като хероин, фентанил, ацетофин и други. 

Какво следва?

Изваждането на канабиса от списъка с опасни наркотици не означава легализация. Неговото производство ще е обект на проверки, които са регламентирани за всички вещества, фигуриращи в първата част на Конвенцията, където продължава да фигурира и канабисът.

Според експертите обаче "преквалифицирането" на канабиса ще стимулира научните изследвания на медицинските му свойства, които от своя страна могат да се превърнат и в катализатор на легализацията на медицинската му употреба.

Промяната в "статуса" на канабиса идва в момент, в който все повече икономики разчитат на производството на индустриален коноп. Промяната ще позволи по-ясна правна регулация. 

Друг ефект от изваждането на веществото от списъка с опасните наркотици е скачането на цените на акциите на канабиса. "Forbes" пише, че през последните 72 часа се наблюдава значително увеличение на цените - заради повишената активност на инвеститорите.

Къде по света канабисът е легализиран?

Към момента над 50 държави позволяват употребата на веществото за медицински цели.

В Канада, Уругвай и 15 американски щата употребата на канабис е напълно легална. 

Перспективи:

Според изследване на инвестиционната банка Cowen пазарът на медицинска марихуана ще е 34 млрд. долара. към 2025 г.

Производството на индустриален коноп става все по-популярно, като само за миналата година в САЩ насажденията с растението са се увеличили с 368%, пише Financial times.

Според различни проучвания, в бъдеще се появяват все по-голям брой лекарствени продукти с канабидиол (CBD) в състава си. Канабидиолът е второто най-активно вещество на канабиса, което според изследванията регулира усещането на болка, както и апетита. Веществото подобрява съня и намалява чувството на тревожност. През 2018 г. СЗО публикува доклад, който доказа, че няма данни веществото да води до зависимост, както и препоръча декриминализацията на канабидиола.

Тези изследвания доведоха до бум на продуктите, съдържащи CBD, като днес веществото се съдържа във всякакви продукти - от храни, чайове и кафе до кремове и електронни цигари.

На този фон в голяма част от държавите, в това число и в България, правната рамка не разделя наркотичния канабис от "полезния", което и до голяма степен спира развитието на сектора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови