Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Командирът на Азов се обади на жена си: Условията са задоволителни

Защитниците на Мариупол до момента не са подлагани на насилие от руснаците. Имат храна и вода

OFFNews 25 май 2022 в 10:33 4836 0

Командир
Командирът на полка Азов Денис Прокопенко.

Украинските войници от "Азовстал", които са в руски плен, се намират в "задоволителни" условия. Те не са обект на насилие от страна на окупаторите. Това е заявил командирът на митичния полк Азов полковник Денис Прокопенко "Редис", който се е свързал по телефона със съпругата си, съобщават Гардиън и AП.

Катерина Прокопенко е успяла да се чуе със съпруга си за кратко.

"Той каза, че е добре, и ме попита как съм", споделя жената.

Връзката обаче прекъснала, преди командирът на азовци да каже каквото и да е повече.

Не е известно дали Прокопенко е могъл да говори свободно. Жената допълва, че има информация от други източници за условията, в които се намират пленените войници. Според нея условията са "задоволителни". Украинските защитници са нахранени, дават им вода и, поне досега, те не са били подлагани на насилие.

Катерина подчертава, че телефонното обаждане на съпруга ѝ е било координирано от украинското и руското правителство с посредничеството на Червения кръст. Прокопенко е казал, че повечето от ранените воини се намират в затвора в окупираната Еленовка, а малка група тежко ранени са в болница в окупирания Новоазовск.

Катерина Прокопенко и съпругата на друг офицер от "Азов", Арсений Федосюк, Юлия, заявиха пред AP, че споразуменията между Украйна и Русия предвиждат подходящо погребение на загиналите бойци и определени условия за военнопленниците, по-специално възможността да се обадят на членовете на семейството си. През последните два дни няколко семейства вече са получили обаждания от военните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews