Командир на 'Ахмат' е заподозрян за избиването на мирни хора в Киевска област

OFFNews 29 август 2022 в 14:04 2177 0

Буча

Снимка facebook профил на Володимир Зеленски

Убийството на цивилни граждани в Буча разтърси света.

Украинската главна прокуратура съобщи, че един от командирите на групата за бързо реагиране "Росгвардия Ахмат" е заподозрян за убийството на цивилни граждани в Киевска област през март.

Подразделението е базирано в Чечения и е кръстено на първия ръководител на републиката Ахмад Кадиров.

През март 2022 г. командирът и неговите подчинени, бойци от специалния отряд "Ахмат", са извършвали специални набези в село Микуличи в Бучанския район, смята прокуратурата: "Те са сплашвали цивилното население чрез насилие, за да му попречат да сътрудничи на украинските въоръжени сили".

"По време на един такъв набег на 27 март 2022 г. заподозреният умишлено убива петима жители на една улица в окупираното село с изстрели в главата. Жертвите са били в домовете си или близо до тях и не са участвали във военни действия", се казва в изявление на прокуратурата, цитирано от Би Би Си. Загиналите са трима мъже и две жени.

Прокуратурата не съобщава името на заподозрения.

В края на март руските войски се изтеглят от територията на Киевска област, която са окупирали през първите седмици на войната. След изтеглянето на руските войски в Буча и други градове и села близо до Киев бяха открити стотици мъртви цивилни. Украинските власти обвиниха руската армия във военни престъпления. Москва продължава да нарича убийството на цивилни граждани в Буча и други градове инсценировка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!