Коктейли ''Молотов'' и сълзотворен газ на протести в Атина и Солун

Гърция отбелязва първата годишнина от железопътната катастрофа край Лариса, отнела живота на 57 души

OFFNews 28 февруари 2024 в 17:07 941 0

сблъсъци

Снимка АП

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Атина

Сблъсъци между демонстранти и полицията са избухнали по време на днешните протести в Атина и в Солун, посветени на годишнината от железопътната катастрофа в прохода Темпе край Лариса на 28 февруари миналата година, която отне живота на 57 души, съобщава телевизия Скай.

Според репортаж на телевизията в района на площад „Синтагма“ в Атина група се е отделила от шествието и е хвърлила коктейли Молотов пред парламента. Полицията се е намесила и е отговорила с използване на сълзотворен газ. Според оценките участниците в демонстрацията в Атина са повече от 20 хиляди.

В Солун също е имало инциденти по време на шествието за годишнината, като демонстранти със скрити лица са хвърлили коктейли Молотов по служителите на полицията. Силите за борба с безредиците са реагирали със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати.

Сблъсъци е имало и пред офисите на гръцката железопътна инфраструктурна компания ОСЕ в Солун.

В протеста в Солун участват хиляди демонстранти, сред които служители, организирани от синдикатите, студенти, ученици и др.

По време на шествието в Лариса, града, край който се случи трагедията, беше открита плоча в памет на 57-те жертви с надпис: „Защити детето, защото ако се спаси детето, има надежда“.

Годишнината стана повод синдикатите да свикат 24-часова национална стачка. Настояват за разрешаване на трудовите и пенсионните въпроси, както и за значителни увеличения на заплатите, формулиране на колективни трудови договори за преговори за заплатите и действия срещу високите цени на продуктите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика