Който лъже, няма шанс за американска виза

Борислава Бибиновска 07 март 2013 в 22:12 29197 4

Дебора Кембъл. Снимка: Сергей Антонов
Дебора Кембъл. Снимка: Сергей Антонов

Лъжата и измамата са основните причини за отказ на виза. Това заяви Дебора Кембъл, генерален консул на САЩ в България.

Посланик Рийс и консул Дебора Кембъл взеха участие в изложението "Открий Америка", което се проведе днес в НДК.

Инициативата има за цел да разкрие възможностите за работа, туризъм и обучение в САЩ. 

Консулът на САЩ Дебора Кембъл разказа за начините за кандидатстване за виза и най-честите причини за отказ.

"Ние не даваме или отказваме виза само за едно нещо. Взимаме решение на базата на редица елементи", обясни Кембъл. 

Важно е кандидатът да отговаря изчерпателно на въпросите, които му се задават на интервюто за виза.

На въпроса "Как си изкарвате прехраната?" мнозинството от кандидатстващите българи отговаряли еднозначно - "С бизнес".

На задължителния въпрос "Защо пътувате до САЩ?" пък голяма част от интервюираните казвали само "Заради семейни причини".

Не лъжете и отговаряйте на въпросите искрено и пълно, ако искате да получите виза за Америка, категорични са от дипломатическата мисия.

На сайта www.ustraveldocs.com  всеки мераклия да замине за САЩ може да изтеглите документите си за кандидатстване за виза и да научите повече за самото пътуване до САЩ.

Невена Грозева е била в САЩ през лятото. Споделя, че по време на интервюто си за виза са й били задавани повече от 3 въпроса. 

"Въпросите целят да установят истинската причина за заминаването ти - дали възнамеряваш да се върнеш в България след изтичането на валидността на визата или пътуването е с цел да останеш за по-дълго пребиваване в Щатите", обяснява Невена.

Тя също потвърждава, че американците са стриктни при подбора на кандидати и особено държат да бъдеш искрен.

75 000 души пътуват между България и САЩ всяка година.

Около 764 000 чуждестранни студенти са се обучавали в САЩ миналата година. Посланикът на САЩ Марси Рийс призна, че през последните две години има тенденция на намаляване на посещението на български студенти. 

Валидността на визата е до 4 месеца. 

Елмира Добрева е била два пъти в САЩ на студентска бригада. Разказва, че при първото си посещение е работила като спасителка, а при второто- в заведение за бързо хранене.

Споделя, че любопитството и поривът за приключение са я накарали да замине към "страната на неограничените възможности".

"Изживяването е неописуемо, а опитът е незаменим", казва Елмира и добавя, че пак би заминала, ако й се отдаде възможност.

"В Европа работата е предимно селскостопанска, а в Щатите ти се предоставя по-голям избор за работа", обяснява младата българка.

Според наши студенти, ходили на бригади в САЩ през последните години,  най-честите предложения за работа са: в хотел, ресторант или заведения за бързо хранене, както и в увеселителни паркове или магазини.

Двупосочен билет до Америка пък струва около 600-700 евро. Между 7 и 12 долара варира заплащането на час в Америка. Допълнителният труд или т.нар. "overtime" обаче в Щатите в повечето случаи се заплаща двойно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!