Кой удари жилищния блок в Киев?

Владимир Йончев 26 февруари 2022 в 22:52 7998 3

Кой удари жилищният блок в Киев? Заблудена руска ракета или крив украински снаряд? Това е основният сблъсък в рускоезичните социални мрежи днес.

Според първите украински съобщения, цитирани от почти всички западни медии, високият жилищен блок на проспект Лобановски е поразен от руска ракета.

Взривът стана рано сутринта. Районът се намира близо до летище "Жулияни", което по това време наистина беше обстрелвано от руската армия.

Кметът на Киев Виталий Кличко публикува и видео, което показва полета на ракетата.

След публикуването на видеото обаче руското министерство на отбраната излезе със съобщение, че траекторията ясно показва, че ракетата не е дошла от контролирана от руснаците територия, а е изстреляна недалеч от пострадалия блок. Руското военно министерство дори я идентифицира като "Бук-М1" - зенитно ракетен комплекс за борба с авиацията.

"Очевидно е, че в хода на отблъскването на нощната ракетна атака срещу военната инфраструктура на Въоръжените сили на Украйна е възникнала повреда в системата за насочване на ракетата на украинската система за противовъздушна отбрана със среден обсег на действие Бук-М1 и ракетата е попаднала в ъгъла на жилищна сграда.

На 5 февруари три пускови установки Бук-М1 от противовъздушната отбрана на украинските въоръжени сили бяха разположени за укрепване на прикритието на летището в Киев. Причината за инцидента е липса на необходимата рутинна поддръжка и обективното стареене на оборудването на въоръжение на въоръжените сили на Украйна от съветско време, е завил източник от министерството на отбраната на РФ пред руския опозиционен телеканал "Дождь".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews