Кой ще ме погребе? 50 000 ЛГБТ бойци от ВСУ искат узаконяване на еднополовите бракове

OFFNews 03 юли 2023 в 13:21 7021 0

ЛГБТ
ЛГБТ шеврон на украински боец.

Няма точни данни за това точно колко ЛГБТ войници служат във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), но групата LGBT Military в Instagram, която публикува снимки на гейове и лесбийки, изчислява, че броят им е около 50 000.

Според The Telegraph, след като Естония стана първата държава от бившия СССР, която узакони еднополовите бракове, има надежда, че Украйна може да бъде следващата.

Изданието цитира историите на украински ЛГБТ войници. Първата е за Борис и Валентин, които се запознават в Tinder. Само няколко седмици след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна двойката се запознава в кафене в Киев, като единият от мъжете по това време вече служи в армията, където постъпва, когато започва голямата война.

"Наистина го харесвах, но ситуацията беше странна, защото беше началото на войната. Никога не съм си мислил, че войната може да изглежда по този начин - да срещнеш момче от Tinder в едно кафене", казва мъжът.

Тази седмица Естония стана първата страна от бившия Съветски съюз, която узакони еднополовите бракове. Министър-председателят Кая Калас заяви, че решението ще "даде нещо важно на много хора". Открито хомосексуалните войници в Украйна се надяват, че страната ще последва този пример.

Законопроектът за гражданските съюзи, който ще узакони еднополовите партньорства, вече бе внесен в Радата, украинския парламент. А за това до голяма степен допринесе войната, която има измерения и върху тази тема.

Алина Сарнацка, 36-годишна военнослужеща, която се сражава в Донбас, посочва, че приятелката ѝ няма да може да разбере какво се е случило с нея, ако бъде убита или ранена по време на сраженията.

"Ако загина във войната - каза тя пред The Sunday Telegraph, - партньорката ми няма да може да получи никаква информация за мен, защото не е моя съпруга."

Предложеният закон също така ще позволи на еднополовите двойки да вземат медицински решения, да погребват близките си според техните желания и да получават подкрепа от държавата.

Според Борис признаването на тези партньорства е "по-важно от всякога".

"Ние се борим за свобода, за демократични ценности, за европейски ценности", казва той.

За Алина войната е ускорила положителната промяна в отношението на украинците към откритите гейове и лесбийки, които се сражават.

"Когато като медик евакуираш някого и си гей, хората не те молят да спреш и да изчакаш друг медик", казва тя. "Откакто започна войната, няма значение кой е гей и кой е лесбийка - искаш да живееш", добавя тя.

Алина разказва, че другите войници, с които се сражава рамо до рамо са напълно наясно със сексуалността ѝ, партньорката ѝ и нямат никакъв проблем с това.

"Войниците са семейство. Не можеш да си в семейство с други хора и да не им кажеш за партньора си или за себе си."

На 7 март 2023 г. във Върховната рада бе внесен за регистрация проектозакон за въвеждане на института на регистрираните партньорства в Украйна (№ 9103).

Православната църква на Украйна обаче определи проекта като неприемлив, тъй като "представлявал заплаха за обществения морал".

Министерството на отбраната също не подкрепи законопроекта за регистрираните граждански партньорства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки