Кой е виновен? Започна разбор и истерично търсене на виновници за новогодишната атака в Макеевка

Руското министерство на отбраната потвърди гибелта на 63 военнослужещи, военни кореспонденти сочат два пъти повече убити

Красимир Крумов 02 януари 2023 в 17:38 21547 18

Макеевка

Снимка Visial Rian

Под развалините на професионално-техническото училище в Макеевка вероятно се намират още руски войници.

„Всяко извънредно произшествие си има име, презиме, фамилия и длъжност. На десетия месец от войната да смяташ противника за глупак, който не вижда нищо, е опасно и престъпно!“ Това пише в канала си в Телеграм руският депутат и журналист Андрей Медведев по повод новогодишната ракетна атака на ВСУ срещу руска военна част в Макеевка, при която според различните източници са загинали от 63 до няколкостотин руски военнослужещи.

Руското военно министерство потвърди официално гибелта на 63 мобилизирани и веднага след това от най-западната точка на Русия – Балтийската коса в Калиниградска област, до Далечния изток в Чукотка; от Владимир Соловьов до Маргарита Симонян започнаха анализи на инцидента и търсене на виновниците.

Според появилите се нови подробности за удара на ВСУ срещу противника, точно с настъпването на 2023 година в 00.00 часа украинската армия е изстреляла от HIMARS 6 ракети срещу сграда на професионално-техническото училище №19 в Макеевка, където е била разположена руска военна част.

Руснаците твърдят, че са свалили две, четири са попаднали в училището, в което от средата на декември е бил дислоциран 14444-и полк, събран от мобилизирани. Според телеграм канала „Рибаря“ на територията на училището към момента на удара е имало 600 души. Заедно с тях е бил разположен и склад за боеприпаси, който при ракетния удар на ВСУ се е взривил. Военното министерство на РФ потвърждава за 63 загинали, според „Рибаря“ броят на загиналите е по-голям – около 110 души, но развалините още не са разчистени. Ранените са над 100, според някои оперативни сводки – 136. Унищожени са документи и средства за комуникация, нарушено е управлението на полка с командир Роман Еникеев. Военните са били на празнична трапеза и са посрещали новата година, а мобилните им телефони са били включени в режим роуминг и в активна комуникация с близки в Русия. ТАСС обяви версията за използването на телефоните като главна причина за украинската атака. В социалните мрежи се появиха и записи с празнично украсен ракетен комплекс, който отправя новогодишен салют към противника.

Оцелелите мобилизирани вече обвиняват за трагедията командира полковник Еникеев. „Рибаря“, обаче, анализира, че вината на полковника е само в това, че сляпо е изпълнявал заповедите на висшестоящото началство и не е могъл да се наложи и да постигне разселване на поверената му част в съответствие с фронтовите реалности.

„Рибаря“ обвинява за инцидента командването на 1-и Армейски корпус на Народната милиция на т. н. ДНР, в който след гибелта на генерал Роман Кутузов започнали да пренебрегват здравия разум и разузнавателната информация в угода на някаква военна наука и целесъобразност.

По същото слабо място бие и депутатът-журналист Андрей Медведев:

"Да се разполага личният състав, където ти попадне, в сгради, вместо да го разположат в укрития – това е директно подпомагане на врага. Нашият президент нееднократно казваше, че опазването на хората е висш приоритет. Това се отнася и за войната. И за бойните действия на първото място. Всеки солдат и офицер са важни, животът на всеки боец е огромна ценност. С подхода „женките ще народят нови“ ние не само, че няма да победим, ние изобщо ще видим мрачни перспективи“.

„На всички предварително им беше ясно, че в новогодишните дни ВСУ и Службата за безопасност на Украйна ще се стараят да нанесат удари там, където сме уязвими. Защо предоставихме на врага възможност да ни причини болка? Защо беше взето решение именно за такова дислоциране на личния състав? От кого е било взето?“ – пита емоционално депутатът, който добавя, че от ситуацията в Макеевка трябва да бъдат направени най-драстични изводи. Следствието и съдът са напред в бъдещето. Сега да се помолим. Царство им небесно на руските военни, загинали в Макеевка“, пише Медведев.

HIMARS-ите в Макеевка неприятно са изненадали кремълската пропагандистка и главна редакторка на Russia Today Маргарита Симонян. На 1 януари в два по обяд, без да знае за избитите при украинска атака руски войници, Симонян пише как медийните шефове в Русия изкарали новогодишната нощ на тръни заради очаквани атаки, гледайки унило чашите си, а пет минути преди словото на Началника, както журналистката свойски нарича обикновено Путин, започнала паника „сякаш едва ли не бомбардират Омск“.

„Към сутринта си легнах да спя, страхувайки се, че ще се събудя и разбирайки, че по-скоро ще ме събудят с подобно позвъняване. И какво? И нищо. Нищо, слава Богу, не се случи. И МО тъкмо обясни защо. Защото на 31-и нашите са думнали по базите на ударните дронове. И това, разбира се, е абсолютно въплъщение на загадъчната руска фраза “Значи можело!“, сипе позитивизъм Симонян. Часове по-късно вече споделя Медведев на стената си и коментира безобразието на живо по руските телевизионни канали.

Военният кореспондент Александър Сладков в критичен дух съобщава за атаката и пита с репортерска критичност: „Къде са службите, занимаващи се с дислокацията на личния състав? Защо у нас командирът, който и без друго има море от задачи, за капак е и „жътвар, и проповедник и свирач“.

„По моя информация противникът е използвал за пореден път американски HIMARS. Съдейки по всичко, високото командване досега не е наясно с възможностите на това оръжие. Надявам се, че виновните, които са вземали решенията, ще бъдат наказани“, присъединява се към екипа на обвинителите друго известно репортерско име на фронта – военният кореспондент Данаил Безсонов.

Репортерката Светлана Питка пък недоверчиво призовава да не се вярва на ураинските медии и казва, че убити със сигурност няма, защото, ако е имало, украинците вече щяха да покажат клипове.

Друг авторитет, Герман Куликовски, автор на Телеграм канала „Старше Эдды“ громи виновните също яростно:

„Само престъпник може да отдаде заповед да се разположи личният състав в непосредствена близост до фронта в сграда на ПТУ. Не дебил, не алкохолик, а престъпник!“.

Историкът Евгений Норин нарича случилото се катастрофа:

„Трагедията в Макеевка – това е престъпление. И не, не е украинско. Това е катастрофа, която си има някакви, неизвестни за широката публика име, презиме, фамилия. И това тяло трябва да понесе наказание след разследване. ВСУ действат така, както са длъжни – опитват се да убият нашите войници. Но техният истински убиец е онзи негодник, който ги е разположил така, че на врага му е било лесно да ги разстреля".

„То да беше само Макеевка. Навсякъде е така. Сватово. Кременная, Павловка. Стотици безследно изчезнали – методът не се променя – „ще ги скрием под шапките“. Ми кво, събрали сме момчетата на едно място, какво по-лесно. Семействата им не са богати. Да не пискат. Пък ако нещо стане, ще пуснем сълза от екрана и ще ги наречем герои“, казва бившата съветничка на парламентарния шеф Вячеслав Володин Анастасия Кашеварова.

По-късно днес Украйна потвърди, че е извършила удара, при който бяха убити 63 руски военнослужещи в Макеевка, в Източна Украйна, предаде Франс прес.

"На 31 декември до 10 единици вражеско военно оборудване от разнороден тип бяха унищожени или повредени в Макеевка", се казва в съобщение във "Фейсбук" на генералния щаб на украинските въоръжени сили. В него се допълва, че броят на руските жертви в момента се оценява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

18

бай Падежко

07.01 2023 в 06:04

Както е добре известно от историята на Русия, най-виновни са калпавите тролове. Всички ще ги "наградят" с "кожени Кадирки", а отговорните другаре, ще ги накажат с "народна пенсия", като "активни борци".

2051

17

Propaganda

03.01 2023 в 17:15

Ахахаххахахахахахаххахахаха, видяхте ли Химарската от видеото как е накичена като коледна елха???


Хубави подаръци получиха раССките нацисти, ще пеят коледни песнички при кобзончо, мухахахахахаххахахахаххаа.

Украйна дано е проследила реципиентите в раССия, че да прати на близките на убитите орки новогодишна честитка.

За да са гаврата и унижението пълни.

-529

16

6екеr4о

03.01 2023 в 15:34

По навик цъках плюсове на радостните гласове във форума, но не се гордея с това. Война е, мрат млади мъже. Кървавата вакханалия продължава свирепо, западните лидери подкрепят Украйна предимно с телефонни разговори, а няма земна сила, която да задължи идиотите от Гълъбарника на пРезидента да направят нещо, дори и символично!
Сега фуражките на ЗаКаПеЧе-то измислили нова врътка: само Парламент, а не МС да одобрява военна помощ!? То след седмица такъв няма да има, тоест и доставка на оръжие също...
Гадове!

22548

14

dolivo

03.01 2023 в 09:29

Както винаги, руснака търси виновни, за да накаже, и да се очисти от участието с действие или бездействие.

Следвайки заповеди сляпо, води най-малко до това. Да не говорим, че да останеш жив, и след това да тлееш психически с PTSD, от жертвите които сам си причинил, не е живот наистина.

Тепърва оцелелите войници ще осъзнават в какво са участвали, и езера от алкохол няма да им помогнат да анестезират душевната болка.

Малки човечета...

2805

13

Едър Вредител

03.01 2023 в 04:40

Пак лъжат насраните Орки вчера 1 техен депутат от Саратов Чернишевски каза че само от Саратов Хохлите са отупали 600 души.Човека избяга в Турция преди месеци вчера бълваше жаби и гущери явно някой близък негов и той сгънал ръкавите. Тоя Рибар ако е от Телеграм канала такива тъпотии пишеше един русофил ми обясняваше как пишел че правели процесори нови щели да видят Укрите догодина че ракетите пейтриът не ставали изобщо останах с впечатление,че човека е раждал компетентен по всичко.
Колкото до Орките дето критикуват Шундакя очаквам по заповед на кремълския запъртък да вземат да.се самоубиват съа семействата си случайно или да скачат от високо пушейки махорки.

710

12

Д-р Мазникуров

03.01 2023 в 03:35

Ааххх, сладурите на бати..."болка им причинили", ти да видиш!... Убийци и крадци мръсни, градове цели сринаха, сума ти народ зачерниха, деца избиват, отвличат и изнасилват, и май още неща чакат с хляб и сол да ги срещат ли, що? Говеждов, я иди да им умиеш краката и да им избършеш сълзите бе, имбецил русофилистичен!

1042

11

danvan

03.01 2023 в 01:26

Жалко за жертвите, но орките само от това разбират. Скоро пак ще има новогодишни поздрави и пушещи на забранени места.

9030

10

Ivan Terziysky

03.01 2023 в 00:48

Ей че ми е гот! Това да се чува по често.
ЧНГ!

1236

9

БотоксПутю

02.01 2023 в 21:53

Четох днес някъде, че доставените Хаймарс-и и аналогични от запада били общо 35, а руснаците се хвалели, че унищожили 56?
 
X

Да помогнем на украинските деца!