Коалицията на Мадуро печели парламентарните избори във Венецуела

OFFNews 07 декември 2020 в 14:15 2404 0

Снимка архив

Партията на Николас Мадуро и неговите съюзници са спечелили парламентарните избори във Венецуела, които бяха бойкотирани от опозицията. Това показват частичните резултати от вота, предаде BBC. 

Националният избирателен съвет на Венецуела уточни, че коалицията на Мадуро е получила подкрепа от 67.6% сред гласувалите 5.2 млн. души (31 % от населението).

Това означава, че Мадуро вече има пълен контрол над политическите институции в страната. 

Опозицията събра 18% от подкрепата на гласоподавателите. Лидерът й Хуан Гуайдо се обяви срещу резултатите от изборите, тъй като смята, че те са били фалшифицирани. Вчера той призова за бойкот на вота заради очакванията партията на Мадуро да си върне контрола над парламента.

Гуайдо води двугодишна борба за власт с Мадуро, като в началото на миналата година той се самопровъзгласи за изпълняващ длъжността президент на Венецуела.

Той заяви, че ще проведе едноседмичен национален референдум, за да попита съгражданите си дали са съгласни с резултатите от изборите. 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео също заяви, че изборите във Венецуела са фалшифицирани.

"Резултатите, обявени от незаконния режим на Мадуро, няма да отразят волята на венецуелския народ", написа той в Twitter.

Резултатите от вота няма да признае и Организацията на американските държави (ОАД).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!