Кметство в Полша наело овца за пресконференция. Платило наем, колкото да купи стадо с 20 животни

Красимир Крумов 05 август 2022 в 14:42 2937 1

Овцата участвала в пресконференцията срещу

Снимка Radio Eska

Овцата участвала в пресконференцията срещу "хонорар" от 2500 лева

Общинската администрация в полския град Краков е платила за участието на овца в пресконференция на вицепрезидента на града Анджей Кулиг, съобщи порталът Interia. Овцата, която по време на пресконференцията не е обелила и дума, е била взета под наем срещу 6 хиляди злоти (ок. 2500 лева), сума, която би стигнала в Полша за покупката на стадо от 20 животни.

В средата на юли градската администрация в Краков публикувала в бюлетина за публична иформация всички сделки, сключени от началото на 2022 година. В бюлетина било записано, че на 17 май чиновниците от отдела за обществена комуникация на градския съвет са подписали договор за „участие на жива овчица в пресконференция в подножието на Замъка Вавел“.

Действително на 18 май под стените на замъка в близост до Вавелския дракон вицепрезидентът на града Анджей Кулиг се срещнал с представители на медиите заедно с пресаташето на Краков, а заедно с тях на мероприятието присъствала и овца. На журналистите било разрешено да погалят животното, а Кулиг дори позирал с овцата за снимки. Овцата, кръстена Янина, присъствала за материализирането на легендата за Вавелския дракон, който изяждал овце и крави, пасящи по Краковските ливади по случай 50-та годишнина от издигането на една от най-разпознаваемите атракции в града – фигурата на бълващия огън дракон. Драконът пукнал и започнал да бълва огън, след като го измамили и вместо овца му подхвърлили увита в овча кожа сяра. Оттам PR-те на градския съвет решили да наемат истинска овца.

Проблем за жителите на града обаче се оказал хонорарът на животното. Според журналиста от krowoderska.pl Томаш Борейца една овца за един час изкарвала в Краков повече, отколкото шофьор в градския транспорт за един месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови