Кметът на Отава: Протестиращите шофьори са повече от полицаите, контролират ситуацията

OFFNews 06 февруари 2022 в 21:36 3396 1

Протестиращите в канадската столица Отава контролират ситуацията и са по-многобройни от полицаите, обяви кметът на града Джим Уотсън, цитиран от БНР.

Отава е парализирана вече десети ден от протеста на шофьорите на камиони, наречен "Конвой на свободата", срещу задължителната ваксинация, което прерасна в движение против ковид ограниченията.

Световните агенции съобщиха, че демонстранти развяват нацистки флагове или знамена на Конфедерацията. Някои казват, че искат разпускане на канадското правителство.

Срещу четирима души са повдигнати обвинения за прояви на омраза и заплаха срещу публични фигури. Добре организираната блокада разчита на финансиране от САЩ, твърди канадската полиция.

В Канада протестите на шофьори на камиони преминаха от столицата Отава в Торонто, Квебек Сити и Уинипег, съобщи БНТ. Протестите постепенно преминаха в движение срещу строгите ограничителни мерки в пандемията и управлението на премиера Джъстин Трюдо.

Към шофьорите на камиони се присъединяват мнозина извън бранша. В Торонто има засилено полицейско присъствие поради опасения от безредици. В центъра на града демонстрираха и стотици здравни работници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови