Кметът на Истанбул е осъден на две години затвор

OFFNews 14 декември 2022 в 22:48 3744 3

Екрем Имамоглу

Снимка Getty Images

Екрем Имамоглу

Турски съд осъди днес кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, популярен опонент на президента Реджеп Тайип Ердоган, на две години и седем месеца затвор.

Имамоглу, който е представител на основната опозиционна Народнорепубликанска партия, беше изправен пред съда във връзка с реч през 2019 г., в която казва, че тези, които са анулирали местните избори в Истанбул по онова време, са "глупаци".

Кметът на града с най-голямо население в Турция е осъден заради "обида към членовете на Върховния избирателен съвет на Турция". Съдът наложи на Имамоглу и политическа забрана, която може да доведе до отстраняването му от длъжност.

Екрем Имамоглу ще обжалва присъдата. Той я определи като "политическа и незаконна".

Имамоглу спечели местните избори през 2019 г. с малкa преднина пред своя съперник от управляващата Партия на справедливостта и развитието и след като тези резултати бяха анулирани, спечели повторния вот с по-голяма подкрепа. В речта си тогава той заяви: "Тези, които анулираха изборите на 31 март, са глупаци".

Съдебният процес срещу Имамоглу е опит да бъде елиминиран ключов опонент на президента Ердоган. В Турция предстои да се проведат президентски и парламентарни избори през юни 2023 г.

Кметът отрече да е обиждал високопоставени официални представители в речта си от 4 ноември 2019 г. Имамоглу настоя, че думите му са били отговор към вътрешния министър Сюлейман Сойлу, който го е нарекъл "глупак" и го е обвинил, че е критикувал Турция по време на посещение в Европейския парламент.

Хиляди демонстранти се събраха пред сградата на кметството, за да изразят недоволството си от присъдата срещу популярния кмет.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия, съкрати посещението си в Германия, за да се върне в Турция и да изрази подкрепата си към Имамоглу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9030

3

Ivan Terziysky

15.12 2022 в 18:20

Иска ердоганя служебна победа. Мръсно и гадно. Но и тук не се различаваме много от босфора.

22547

2

dolivo

15.12 2022 в 08:24

по пътя на Русия, да, така се отстраняват опоненти

345

1

Джендо Джедев

15.12 2022 в 08:19

И там като в Рашка - кажеш ли нещо на ебем страна по адрес на Бащицата - кауш!