Кличко съобщи за големи боеве на север и изток от Киев

OFFNews 01 април 2022 в 18:04 3219 0

Снимка Getty Images

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за големи боеве, които се водят около украинската столица, предаде Ройтерс. По думите му става дума за "огромни" битки северно и източно от града.

Областният управител на Киев Олександър Павлюк заяви, че руските войски са се изтеглили от североизточното киевско предградие Гостомел, но добави, че те все още са се окопали в Буча, населен пункт между Гостомел и Ирпин. Според Великобритания украинските сили са си върнали села по пътя, свързващ Киев с обсадения град Чернигов на север.

На югоизток, украинските войски се готвят за нови руски нападения в Донбас, след като са отблъснали руската атака срещу Киев, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

По думите му Русия струпва сили близо до обсадения и разрушен град пристанищен град Мариупол на юг, където според официални представители са блокирани около 170 000 души.

Руските бомбардировки на Мариупол са причинили щети на инфраструктурата за поне 10 милиарда долара, по първоначални сметки на местните власти.

"Всяко престъпление, всяко убийство и всеки акт на разрушение, извършени от агресора, трябва да бъдат документирани и предадени на Международния съд на ООН", заяви кметът на града Вадим Бойченко, цитиран от общинския съвет на Мариупол. Общинският съвет на града добавя в свое изявление, че за документирането на подобни актове ще отговаря специална комисия от общински съветници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови