Класация: Японският паспорт е най-добрият за пътуване по света, българският е на 18-о място

OFFNews Последна промяна на 08 юли 2020 в 21:26 8399 0

Японските паспорти предлагат достъп без виза до най-голям брой дестинации по света. Това сочи паспортният индекс на британската юридическа компания Хенли енд партнърс (Henley & Partners), цитиран от ДПА. България заема 18-а позиция с безвизов достъп до 171 държави, сочат данните. 

Класацията е изготвена въз ocнoвa нa дaнни нa Meждyнapoднaтa acoциaция зa въздyшeн тpaнcпopт (IATA) и дава информация за нивото на достъп, осигурявано от всеки паспорт, както и за това какви визи са необходими за различните страни.
На второ място е Сингапур с безвизово влизане в 190 страни. Третата позиция си поделят Германия и Южна Корея, чиито паспорти осигуряват достъп без виза до 189 държави. През януари страната ни си поделяше същото място (18-о) с Обединените арабски емирства, които сега са слезли с една позиция надолу - 19.

На последното 109-о място в класацията е Афганистан. Преди него са Сирия на 107-о място и Ирак на 108-о.

Хората с японски паспорт могат да влизат безвизово или да получат виза при пристигане в 191 държави. Притежаването на японски паспорт винаги е било предимство. Според правителството това отразява добрия международен имидж на Япония като третата по големина икономика и една от най-безопасните страни в света.

Класацията не отчита сегашните ограничения за пътуване заради коронавирусната пандемия, които биха могли да вземат преднина пред информацията за визите. И докато японците са сред туристите от 14 държави, които от 1 юли могат отново да влизат в ЕС, то все още има ограничения за САЩ, които са на седмо място в индекса, допълва агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X