Кюрди отвлякоха турски депутат

13 август 2012 в 13:56 2400 0

Кюрди от бунтовническата армия. Снимка: politics.the-environmentalist
Кюрди от бунтовническата армия. Снимка: politics.the-environmentalist

Бунтовници от обявената за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК) отвлякоха турски депутат, предаде Франс прес, цитирайки местни власти.

Похитеният е Хюсеин Айгюн от главната опозиционна Народно-републиканска партия. Той е бил отвлечен в югоизточния турски град Тунждели.

Айгюн е юрист, известен с разработки във връзка с човешките права и с остри изказвания срещу политиката по кюрдския проблем на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Областният управител, валията на Диарбекир Мустафа Ташкесен съобщи, че депутатът, заедно с двама свои сътрудници, е бил на обиколка в избирателния си район.

Надвечер, на връщане към областния град Тунджели, край село Оваджък двама въоръжени бунтовници нападнали колата му и го отвлякли. По-късно освободили двамата му сътрудници, единият от които е журналист от турския всекидневник "Акшам", но задържали депутата.

Сътрудниците се прибрали пеш в областния град и алармирали властите.

Турският вътрешен министър Идрис Наим Шахин обяви, че се провежда мащабна операция за търсене на отвлечения депутат. Говорителят на опозиционната Народно-републиканска партия Халук Коч заяви, че са изправени пред досега невиждан терористичен акт.

 Според приближени на Айгюн ПКК обещала да го освободи след няколко дни, без да заплашва живота му, което означава, че целта на похищението да се привлече вниманието на обществото към кюрдската кауза.

До момента никой не е поел отговорност за отвличането.

Това е първият случай от началото на въоръжената борба на партията ПКК през 1984 г., когато кюрдски бунтовници отвличат член на парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови