Китайски окръг предлага парична награда за двойки, ако булката е до 25 г.

OFFNews 29 август 2023 в 10:19 2055 0

Младоженци

Снимка Pinterest

Младоженци

Окръг в Източен Китай предлага на двойки премия от 1000 юана ($137), ако булката е на 25 години или по-млада. Това е най-новата мярка за насърчаване на младите хора да сключат брак на фона на нарастващата загриженост за намаляваща раждаемост, предаде Ройтерс.

Съобщението, което беше публикувано в официалния акаунт в социалната мрежа "Уичат" (Wechat) на окръг Чаншан миналата седмица, гласи, че наградата е, за да се насърчи сключването на брак и раждането на деца. Тя също така включва поредица от субсидии за грижи за деца, раждаемост и образование за двойки, които са станали родители.

Загрижени за първия спад на населението на Китай от шест десетилетия насам и бързото застаряване, властите спешно се опитват да предприемат мерки за насърчаване на раждаемостта, включително финансови стимули и подобряване на грижите за деца.

Възрастовата граница за сключване на брак в Китай е 22 години за мъже и 20 за жени, но броят на двойките, които се женят, намалява. Това оказва влияние и на раждаемостта поради официалните политики, които затрудняват самотните жени да имат деца.

Броят на браковете достигна рекордно ниско ниво през 2022 г. от 6,8 милиона. Според правителствени данни, публикувани през юни това е най-ниското ниво от 1986 г. насам. Миналата година е имало 800 000 по-малко бракове, отколкото през 2021 г.

Коефициентът на раждаемост в Китай, който вече е един от най-ниските в света, се очаква да спадне до рекордно ниско ниво от 1,09 през 2022 г., съобщават държавните медии.

Високите разходи за грижи за децата и необходимостта да спрат кариерата си водят до това много жени да се отказват от това да имат повече деца или изобщо да станат майки. Половата дискриминация и традиционните стереотипи за жените, които се грижат за децата си, все още са широко разпространени в цялата страна.

Ниското потребителско доверие и нарастващите опасения относно стабилността на китайската икономика също са ключови фактори, посочени от младите китайци като аргумент за това да не искат да сключат брак и да имат деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика