Китайски милиардер осъден на 18 години затвор

OFFNews 29 юли 2021 в 09:32 3765 1

Сун Дау

Снимка Getty Images

Сун Дау

Китайски милиардер беше осъден на 18 години затвор и глобен с близо 480 000 долара, предаде Би Би Си.

Сун Дау ръководи едно от най-големите частни селскостопански предприятия в страната. В миналото той е повдигал въпроса за спазването на човешките права. Говорил е и по политически чувствителни теми.

67-годишният бизнесмен е признат за виновен за „вдигане на скандали и провокиране на проблеми“ - термин, често използван срещу активисти. Другите обвинения срещу него включват незаконно окупиране на земеделска земя, събиране на тълпа за атака срещу държавни агенции и възпрепятстване на държавните служители да изпълняват задълженията си.

Компанията на Сун е сред най-големите в Китай, като бизнесът варира от преработка на месо и храна за домашни любимци до училища и болници.

Смята се, че Сун е близък до някои видни китайски политически дисиденти и в миналото е критикувал политиката на правителството в селските райони. Той беше един от малкото хора, които открито обвиниха правителството в прикриване на огнище на африканска чума по свинете, което засегна фермите му през 2019 г., а по-късно опустоши голяма част от индустрията на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика