Китайски град забрани консумацията на кучета, котки и диви животни заради COVID-19

OFFNews 02 април 2020 в 12:53 5862 1

Китайският град Шънчжън забранява продажбата и консумацията на кучета и котки, както и на някои диви животни като мярка срещу бъдещо разпространение на зарази, предаде Ройтерс.

Според учени, коронавирусът се предава на хора от животни. Инфекцията от коронавирус е открита за първи път през декември месец в китайския град Ухан, и бе свързан с един от градските пазари, на който освен нормалните стоки се продават и диви животни - прилепи, змии, цивети, панголини.

Консумацията на диви животни, в някои случаи и сурови, е много популярна в Китай.

Учени предполагат, че епидемията от ТОРС между 2002-2003 г. е разпространена от хора, които са консумирали или са имали контакт с диви животни.

Новите забрани в Шънчжън включват търговията и консумацията на диви животни, сред които змии, гущери и други. Забранява се консумацията на кучешко и котешко месо, които се смятат за местен деликатес.

За нарушаване на забраните са предвидени глоби, най-леката от които е 150 000 юана (21 400 долара).

"Кучетата и котките като домашни любимци са установили много по-близки отношения с хората, отколкото всички други животни, а забраната за консумация на кучета и котки и други домашни любимци е често срещана практика в развитите страни и в Хонконг и Тайван", става ясно от съобщение на градската управа.

Властите в южния китайски технологичен център заявиха, че забраната за хранене на кучета и котки ще влезе в сила на 1 май.

В края на февруари месец, върховният законодателен орган на Китай забрани търговията и консумацията на диви животни.

Правителствата на провинциите и градовете в цялата страна се стремят да изпълнят решението, но Шънчжън беше най-категоричен, че иска разширение на тази забрана.

Лю Джанпин, служител на Центъра за профилактика и контрол на заболяванията в Шънчжън , заяви, че домашните птици, добитъка, както и морските дарове ще са достъпни за потребителите.

"Няма данни, които да показват, че дивата природа е по-хранителна от домашните птици и добитъка", цитира Лиу от държавните медии Shenzhen Daily.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3005

1

Toretto

02.04 2020 в 17:19

Моето мнение е че Китай трябва да стане много по образована към хранене както повечето държави и култура за здравето си ане да яде всичко каквото мърда.Ако света не вземе драконовски супер мерки то COVID 19 ще е рая на заразата в превод безобидна с следващата пандемия може да е по смъртоносна от COVID 19.Аз моля да не се повтори- света да се стегне всяка държава мерките за хранене които не спазва здравословно разпространение на храна да бъде наказан с брутална парична глоба и над 50 години затвор