Китай засилва влиянието си върху екипа на Байдън, твърди разузнавач

OFFNews 03 декември 2020 в 10:54 2436 0

Китайски агенти са увеличили усилията си да повлияят на администрацията на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, заяви висш представител на американското разузнаване, цитиран от Би Би Си. 

"Китайците са се фокусирали и върху хора, близки до екипа на Байдън", каза Уилям Еванина от службата на директора на националното разузнаване. 

Еванина обяви, че Китай се е опитал да се намеси и в американските усилия за разработка на ваксина срещу коронавируса и неотдавнашните избори в САЩ. 

Междувременно Джон Демърс, отговарящ за националната сигурност в Министерството на правосъдието заяви, че над 1000 китайски агенти са напуснали САЩ след началото на активното преследване на кражбите на технологии. Това станало след започването на серия от разследвания за индустриален и технологичен шпионаж срещу китайски агенти.

Властите в САЩ смятат, че изследователите, за които говори Демърс, са свързани китайската армия. Те напуснали САЩ след интервюта на ФБР в над 20 града и затварянето на китайското консулство в Хюстън през юли.

Взаимоотношенията между Китай и САЩ удариха дъното след наложения закон за националната сигурност на полуавтономния район Хонконг. САЩ уведомиха официално Хонконг, че прекратяват временно или за постоянно действието на три двустранни спогодби.

Допреди този закон САЩ третираха Хонконг като територия със специален статут - практика, останала още от времето, когато Хонконг е бил британска колония. Специалният статут дава на Хонконг по-благоприятни условия за търговия. Този статут обаче се обявява всяка година при условие, че територията има достатъчно автономия от Китай. Ако статутът не бъде удостоверен, американският Конгрес може да отхвърли специалните търговски отношения. Това означава, че условията ще се изравнят с тези за Китай, което, от своя страна, би застрашило търговията между Хонконг и САЩ за милиарди долари и би могло да разубеди инвеститорите в бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!