Китай забрани излъчването на новинарския канал на BBC

OFFNews 11 февруари 2021 в 21:20 1966 0

Снимка архив

Китайският телекомуникационен регулаторен орган забрани излъчването на британския телевизионен канал BBC World News, съобщи БТА, позовавайки се на световните информационни агенции.

Решението на китайската Национална администрация за радио и телевизия идва седмица след като като британският медиен регулатор отмени лиценза на китайската държавна телевизия.

В изявление китайското ведомство твърди, че разследване е установило, че свързаните с Китай новини на Би Би Си сериозно нарушават правилата, в това число, че новините трябва да бъдат "верни и безпристрастни".

В изявлението се допълва, че новините, свързани със азиатската страна, също така вредят на китайските национални интереси и подкопават националното единство. Според китайските власти британският канал не отговаря на изискванията за излъчване в Китай и неговата молба за удължаване на правото му за излъчване за още една година не се приема.

Би Би Си подчерта, че е разочарована от взетото решение и изтъкна, че е най-достоверната международна медия и че съобщава новините от целия свят по справедлив и безпристрастен начин, без страх или без да се стреми да прави услуга на някого.

На 4 февруари британският медиен регулатор отне лиценза на китайската държавна телевизия China Global Television Network (CGTN) с аргумента, че Китайската комунистическа партия упражнява контрол над предаванията й. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews