Китай стана петият по големина износител на оръжия в света

Елица Мартинова 18 март 2013 в 10:18 2142 0

Китай влезе в ТОП 5 на износителите на оръжия, Снимка: БГНЕС
Китай влезе в ТОП 5 на износителите на оръжия, Снимка: БГНЕС

Китай влезе в ТОП 5 на страните-износителки на оръжие, измествайки Великобритания от петото място. Данните бяха изнесени от шведски аналитичен център СИПРИ в понеделник.

Изследването отчита резултатите за периода между 2008 г. и 2012 г.

През последните четири години Китай е увеличила износа си със 162%. В момента тя държи петото място и общо 5% от световния дял.

С влизането на Китай във върховете на класацията от петото място бе изместена Вликобритания, която е не е слизала от челните места от 1950 г. насам, когато започват първите изследвания в тази област.

На първо място са САЩ с 30%, следвани от Русия, която държи 26% от световния износ на оръжия. На трето и четвърто място са Германия и Франция със съответно 7% и 6%.

Най-големият купувач на оръжейното производство в Китай е Пакистан, където отивам 55% от оръжията. Следващите по големина клиенти на индустрията са Мианмар и Бангладеш с далеч по-скромните 8% и 7%.

„Големият растеж на Китай се дължи предимно на договорките с Пакистан. Така или иначе обаче в последните години страната се утвърди като един от големите износители на оръжия, а сред клиентите й има ключови за световната политика страни“, заяви един от ръководителите на излседването Пол Холтън.

Най-мащабните вносители на оръжия в света за последните четири години пък са Индия (12%), Китай (6%), Пакистан (5%), Южна Корея (5%) и Сингапур (4%).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови