Китай ще настоява за мир в Украйна по ''свой начин''

OFFNews 01 април 2022 в 18:48 2773 0

Снимка Уикипедия

Китайският премиер Ли Къцян.

Китайският премиер Ли Къцян заяви пред ръководителите на ЕС, че Пекин ще настоява за мир в Украйна по "свой начин", след като Брюксел настоя от своя страна за уверения, че Китай няма да снабдява Русия с оръжие, нито ще ѝ помага да заобикаля западните санкции, предаде Ройтерс.

Ли каза това пред председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел и ръководителя на външната политика на Евросъюза Жозеп Борел, по време на първата от две години среща на върха ЕС-Китай. Тя се състоя по видеовръзка и продължи почти два часа.

Ли каза пред евроръководителите, че Китай винаги се е стремял към мир и е призовавал за преговори и е готов да продължи да играе конструктивна роля заедно с международната общност, съобщи китайската телевизия.

Представители на ЕС, запознати с подготовката за срещата на върха, бяха казали, че всякаква помощ за Русия ще накърни международния образ на Китай и ще застраши отношенията с най-големите търговски партньори на Пекин - Европа и САЩ.

Китайският президент Си Дзинпин, който взе участие в отделна виртуална среща с двама европейски лидери, заяви, че се надява ЕС да може "самостоятелно" да формира мнението си за Китай, посочи китайската телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови