Китай се обяви за разследване на ''световния отговор'' срещу COVID-19

OFFNews Последна промяна на 08 май 2020 в 15:27 1462 0

Китай заяви днес, че подкрепя създаването на комисия след края на епидемията под егидата на Световната здравна организация (СЗО) с цел да се направи оценка на "световния отговор" на COVID-19, предаде Франс прес.

Пекин излезе с тази реакция след натиска на Запада, по-специално от страна на САЩ и Австралия, с настояване да се разследва появата на вируса в Китай в края на миналата година.

Оценката трябва да бъде направена "открито и прозрачно", "в подходящ момент след края на епидемията", каза пред журналисти Хуа Чунин, говорителка на китайското министерство на външните работи.

Тя подчерта, че тази стъпка трябва да бъде одобрена от Световната здравна асамблея или от Изпълнителния съвет на СЗО - двата основни органа на международната организация, базирана в Женева. Хуа Чунин специално наблегна, че не става дума за разследване, насочено точно срещу Китай, а за оценка, която да обхване евентуално всички страни по света.

Редица държави, сред които Франция, Германия и Великобритания, приканиха през последните седмици китайските власти да осигурят прозрачност на своите действия във връзка с коронавируса. Други страни отидоха по-далеч: САЩ и Австралия призоваха за международно разследване в Китай, което да установи причините за пандемията, отбелязва Франс прес.

Пекин отхвърли тези инициативи и разкритикува, според него, политизирането на кризата. Китай твърдо отрече да е укривал информация в началото на пандемията и заяви, че бързо е споделил данните, с които е разполагал, със СЗО и други страни, припомня Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови