Китай разяри Австралия: публикува фалшива снимка на войник убиец на дете

OFFNews 30 ноември 2020 в 11:17 3654 0

Китай разгневи Австралия, като публикува фалшива снимка на австралийски войник убиец в официален правителствен профил в Туитър. Австралия настоя за извинение от Китай и поиска от Туитър да свали съдържанието с мотив "дезинформация".

В понеделник говорител на китайското Министерство на външните работи направи колаж, който изобразява австралийски войник с окървавен нож до дете, което държи агне. Колажът напомня за отправените по-рано обвинения в убийството на 14-годишно афганистанско момче срещу австралийски войници. Коментарът на говорителя гласи: "Шокиран съм от убийството на афганистански цивилни и затворници от австралийски войници. Осъждаме такива действия и призоваваме те да понесат отговорност".

Министър-председателят на Австралия Скот Морисън реагира остро, като заяви, че Пекин трябва да се "засрами" от споделянето на "отвратителната" снимка. Той я нарече "наистина отвратителна, дълбоко обидна и крайно скандална".

Това се случва на фона на нарастващо напрежение между двете страни и напомня за предполагаемите военни престъпления, извършени от австралийски войници. По-рано този месец достоверен източник съобщи, че 25 австралийски войници са били въвлечени в убийството на 39 афганистански цивилни и затворници между 2009 и 2013 г. Откритието от Австралийскити сили на отбраната в момента се разследва от полицията.

"Китайското правителство трябва да се засрами от тази публикация. Тя ги дискредитира в очите на света" - подчертава Морисън и добавя, че Австралия е започнала прозрачен процес на разследване на обвиненията във военни престъпления, както се очаква от "демократична, либерална" страна. Премиерът предупреждава Пекин, че други страни по света наблюдават действията срещу Австралия.

Двустранните отношения рязко се влошиха тази година, след като Австралия поведе гласовете, които настояват за разследване на произхода на коронавирусната пандемия, и продължи дискусията за предполагаема намеса в австралийските вътрешни работи. През последните месеци Китай наложи серия от икономически рестрикции, включително мита и ограничения за търговията с някои австралийски стоки, включително вина, ечемик и говеждо месо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови