Китай пренаписва Библията и Корана, за да ги адаптира към социализма

OFFNews Последна промяна на 26 декември 2019 в 12:27 3242 0

Снимка Twitter

Китай планира да пренапише всички преведени „класически религиозни книги“, за да отразяват социалистическите ценности на Комунистическата партия на Китай, съобщи агенция Синхуа, цитирана от Дарик нюз.

Заповедта е била дадена по време на среща през ноември на среща, организирана от Комитета по етнически въпроси, който отговаря за всички религиозни въпроси на страната.

Въпреки че не споменава пряко Библията и Корана, комитетът планира цялостен преглед на религиозните текстове, които  „не съответстват на напредъка на времената“ и трябва да бъдат приспособени към „ерата на президента Си Дзинпин“. Тъй като християнството и ислямът са най-масовите световни религии, по всяка вероятност те ще попаднат под "филтъра" на тоталитарната пропаганда.

Прегледаните издания на текста - включително сутри от будизма - не трябва да са в противоречие с принципите на Комунистическата партия и ще бъдат или променени, или отново преведени от цензури, назначени от държавата.

"На срещата група експерти и представители се събраха, за да им се каже, че ще трябва да следват нареждането на президента Си да интерпретират техните убеждения в съответствие с "основните ценности на социализма", съобщава агенция Синхуа.

Според публикация във вестник "Сабах" този ход идва на фона на репресиите срещу мюсюлманите уйгури в т. нар. центрове за превъзпитание. До 1 милион души са били лишени от свобода в тези центрове, твърдят американски експерти. Първоначално Пекин отрече съществуването на лагерите в Синцзян, но сега твърди, че те са "центрове за професионално обучение", необходими за борба с тероризма.