Китай обяви подкрепа за талибаните. Пакистан: Афганистанците счупиха оковите на робството на империализма

OFFNews 16 август 2021 в 16:12 12071 2

Новата власт в Афганистан - талибаните в президентския дворец

Китай е готов да задълбочи "приятелските" си отношения с Афганистан, съобщи правителствен говорител пред AFP, след като талибаните превзеха страната.

Китайското посолство в страната съобщи, че няма съобщения за загинали китайци в страната, но препоръчват на съгражданите си да не излизат.

Според независимия в. South China Morning Post (SCMP) Пекин не планира изтегляне на персонала си в страната, въпреки че рухването на китайското правителство доведе до подобни реакции у много други страни. Според изданието има сигнали, че посолството "е било във връзка с талибаните".

Говорител на външното министерство на Китай съобщи пред местните медии, че "уважава желанието и избора на афганистанския народ", но че Китай "ще продължи да наблюдава ситуацията". Според националния в. Global Times с тези си действия Китай на практика предпазва съседния на Афганистан Синдзян-уйгурски автономен регион от негативно влияние от ситуацията в Афганистан.

В Китай медиите гледат на случващото се като на предателство от страна на САЩ към Афганистан.

В същото време с подобна позиция излезе и Пакистан. Министър-председателят на съседната на Афганистан държава Имран Хан заяви, че афганистанците са "счупили оковите на робството" в реч за културния империализъм. Неговият критичен коментар за обучението на английски в Пакистан идва ден след превземането на Афганистан от талибаните.

Пакистан беше една от само трите държави по света, които признаха афганистанското талибанско правителство през 1996 г.

Не само китайското, и руското посолство в Афганистан ще остане отворено. Предстои среща между руския посланик Дмитрий Жирнов и представител на талибаните във вторник, за да бъдат обсъдени въпросите за сигурността му, пише Би Би Си. Москва също обяви, че се надява да развие връзките си с талибаните, въпреки че няма да бърза да ги признава като официалните нови управници.

Иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че американският "военен провал" в Афганистан предлага възможност за установяването на устойчив мир в страната. 

"Американската военна загуба и оттеглянето им трябва да се превърне във възможност за възстановяване на живота, сигурността и дълготрайния мир в Афганистан", казва той в тв обръщение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!