Китай налага тежка онлайн цензура в името на комунистическата партия

Ружа Райчева 12 април 2021 в 14:10 3330 0

Администрацията за управление на киберпространството на Китай (CAC) откри гореща телефонна линия за подаване на сигнали за онлайн критика по адрес на управляващата Китайска комунистическа партия и нейната история. 

През юли тази година ще се навършат 100 г. от основаването на партията, информира "Ройтерс".

От администрацията се заканиха да се справят с т.нар. "историческите нихилисти", които петнят името и историята на партията. "Исторически нихилизъм" е фраза, използвана в Китай за описване на обществения скептицизъм и съмнение към описваните от Китайската комунистическа партия минали събития.

Телефонната линия ще позволява на хора да подават сигнали за интернет потребители, които "изопачават" историята на партията, нападат нейното ръководство и политики, оклеветяват национални герои и "отричат превъзходството на напредничавата социалистическа култура" онлайн, пише в съобщение, публикувано от отдел към администрацията.

В съобщението не се посочва конкретно какви ще са наказанията, но китайските власти вкарват в затвора или налагат други наказания за публикуване на съдържание, което опетнява ръководството, политиките и историята.

Интернетът в Китай е подложен на тежка цензура, а повечето чужди социални мрежи, търсачки и медии са забранени в страната. Традиционно преди големи събития като годишнини, политически срещи или спортни събития, китайските власти увеличават цензурата и контрола в интернет.

Напомняме, че по-рано тази година в Китай бяха приети законодателни промени, които предвиждат до 3 г. затвор за обида към паметта на китайски национални герои.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови