Китай изпробва най-мощната си неядрена бомба (видео)

OFFNews 04 януари 2019 в 19:40 3025 0

Снимка NORINCO

Китай изпробва най-мощната си неядрена бомба, съобщи агенция "Синхуа", определяйки я като "китайска версия на "майката на всички бомби" по аналогия с използваната в Афганистан американска мега-бомба, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Държавната оръжейна компания "Норинко" публикува на своя сайт няколкосекунден видеозапис, показващ пускането на бомба.

Тя избухва в степта и предизвиква огромна огнена топка и колона от черен дим. Бомбата беше пусната от китайски бомбардировач Н-6К (на латиница).

Мощността ѝ "отстъпва само на ядрените оръжия", съобщават източници. Нито Норинко, нито държавната агенция "Синхуа" обаче са съобщили подробности за датата или мястото на експлозията или за обсега на действие на бомбата.

През април 2017 г. САЩ използваха в Афганистан най-мощното конвенционално оръжие в своя арсенал - бомбата, известна като "майката на всички бомби". Официално целта беше да се унищожат подземни тунели на Ислямска държава в източната част на страната. Тогава президентът Доналд Тръмп заяви, че се гордее с американската армия и приветства успеха.

Китайската бомба е с дължина около 5-6 метра, но е по-малка и лека от американския си аналог, според Вей Дунсюй, военен анализатор, цитиран от всекидневника "Глобъл таймс". Той подчерта, че бомбата предизвиква масирана експлозия, която може лесно и напълно да унищожи укрепени наземни цели.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови