Китай и Русия подслушват личния телефон на Тръмп, твърди "Ню Йорк таймс"

OFFNews 25 октомври 2018 в 19:50 2698 4

Китай и Русия подслушват редовно личния телефон на американския президент Доналд Тръмп, твърди "Ню Йорк таймс", позовавайки се на свои източници - настоящи и бивши висши американски представители.  

Тръмп използвал за лични разговори iPhone, който не е защитен от шпионаж. 

Според онлайн изданието "Политико" отделът за информационни технологии при Белия дом е снабдил Тръмп с два айфона, единият от които се използва само за пускане на постове в Туитър, а също и за четене на новини. Вторият бил предназначен само за провеждане на разговори. Тръмп обаче постоянно използвал именно първия за връзки със свои приятели и за постове в Туитър. Проблемът бил в това, че специалистите не са оборудвали този телефон със защита срещу потенциално подслушване на държавния глава. 

"Ню Йорк таймс" твърди, че Тръмп използвал телефона, за да разговаря със "стари приятели".

Според разузнавателните агенции телефонът се подслушва от Китай и Русия. Агенциите са научили за подслушването от хора в чужди правителства и чрез прихващане на комуникации между чужди правителствени представители.

Те смятат, че Китай използва информацията от разговорите като допълнителен инструмент в търговската война със САЩ. Пекин е изготвил и списък с имената на хора, с които Тръмп редовно разговаря, като се надява да използва информацията, за да оказва влияние на президента, посочва изданието. 

Вярва се, че руснаците извършват подобно подслушване, но в много по-малка степен заради "очевидното влечение" на президента Владимир Путин.

Самият Тръмп опроверга днес информацията. 

"Така наречените "експерти по Тръмп" от "Ню Йорк таймс" написаха дълга и скучна статия за моите телефонни обаждания, която толкова не съответства на действителността, че нямам време да я поправям. Аз използвам само правителствени телефони и имам само един правителствен мобилен телефон, който рядко използвам. Това е съвършено лъжлива статия", посочи президентът, цитиран от ТАСС и БТА. 

Москва и Пекин също отрекоха да са подслушвали разговорите на Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

4

elbarbudo

26.10 2018 в 13:49

Предизборни трикове по краварски.

10571

3

Hissarion

26.10 2018 в 11:05

Добре де, нали Тръмполино беше руски агент според същите НЙТ?! Какво значение има тогава, че руснаците му слушали телефона? Трудно е да се говори за достоверност в американските мейнстрийм медии, така че няма какво толкова да ги жалим българските - явно и зад океана на същото дередже.

23293

1

Стефан

25.10 2018 в 21:25

И кво от това? Нали ФБР първо започна да го подслушва, или началникът му е излъгал?
А защо американските айфони не са защитени от подслушване? И защо гражданите по цял свят да може да се подслушват през тях, а гражданинът Тръмп да не може?
Голям вестник, голямо нещо. Вие току що сринахте акциите на Айфон, бе хубавци!:))