Китай хакна две министерства на САЩ и Microsoft

OFFNews 13 юли 2023 в 07:43 2012 0

Китай хакна две министерства на САЩ и Microsoft

Снимка pexels.com

Китай хакна две министерства на САЩ и Microsoft

От месец май досега свързани с китайската държава хакери са си осигурили таен достъп до имейл акаунти в около 25 организации, включително в поне две американски министерства, и "Майкрософт", съобщиха американски представители, предаде Ройтерс.

САЩ са открили пробив във федералните ведомства "доста бързо" и са успели да предотвратят по-нататъшни пробиви, заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан в интервю за предаването "Добро утро, Америка" на Ей Би Си.

Държавният департамент и министерство на търговията на САЩ потвърдиха, че са били сред засегнатите ведомства.

Имейл акаунтите на министъра на търговията Джина Раймондо и на служители на Държавния департамент също са били хакнати, съобщи "Вашингтон пост", позовавайки се на американски служители, запознати с въпроса.

Американският служител заяви, че не може да коментира решението на "Майкрософт" да припише хакерската атака на Китай. В изявление на "Майкрософт" се казва, че хакерската група – която е наречена Storm-0558 - е подправила цифрови токени за удостоверяване, за да получи достъп до акаунти за уеб поща, работещи с услугата Outlook на фирмата.

"Microsoft се свърза с всички целеви или компрометирани организации директно чрез техните администратори и им предостави важна информация, която да им помогне да разследват и реагират", добави компанията.

Microsoft не съобщи кои организации или правителства са били засегнати, но уточнява, че замесената хакерска група се е насочила предимно към структури в Западна Европа.

Посолството на Китай в Лондон нарече обвинението "дезинформация", а правителството на САЩ - "най-голямата хакерска империя в света и глобален киберкрадец". Китай рутинно отрича участието си в хакерски операции, независимо от наличните доказателства или контекст, припомня Ройтерс.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адам Ходж заяви, че проникването в облачната сигурност на Microsoft "е засегнало некласифицирани системи".

Държавният департамент "откри аномална активност" и "предприе незабавни мерки за защита на нашите системи", се казва в изявление на говорител на департамента. Министерството на търговията заяви, че е предприело "незабавни действия", след като Microsoft го е уведомил за компрометирането.

Експерти по киберсигурност от частния сектор заявиха, че новооткритата хакерска дейност показва как китайските групировки подобряват своите кибернетични възможности.

"Китайският кибершпионаж е изминал дълъг път от познатите на мнозина от нас тактики на разбиване и заграбване", казва Джон Хълткист, главен анализатор на американската фирма за киберсигурност Mandiant.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика