Китай гледа на Тайван като на арогантни сепаратисти

OFFNews 27 септември 2023 в 08:54 1183 2

Тайванският проток

Снимка Getty Images

Тайванският проток

Серията от китайски военни учения близо до Тайван целят борба с „арогантността“ на сепаратистки сили – обяви Пекин, цитиран от Ройтерс. В същото време, президентът на Тайван предупреждава, че Китай се опитва да анексира острова – предава Ройтерс.

Китай претендира, че Тайван е негова територия.

Оттам през последния месец бяха изпратени към Тайван десетки изтребители, дронове, бомбардировачи и други самолети, военни кораби и самолетоносач.

Увеличената честота на военните действия на Китай повиши риска събитията да "излязат извън контрол" и да предизвикат случаен сблъсък, предупреди министърът на отбраната на острова.

„Целта е да се борим решително с арогантността на сепаратистките сили за независимост на Тайван и техните действия за търсене на независимост“, каза Жу Фенглиан – говорител на китайската Служба по въпросите за Тайван - на редовен брифинг в Пекин.

Тя призова хората в Тайван да правят разлика между „правилно и грешно“, да се противопоставят решително на независимостта на острова и да работят с Китай за поддържане на мира и стабилността в Тайванския проток.

Китай изпитва особено силна неприязън към Уилям Лай, фаворитът за президент на изборите на острова през януари заради предишни коментари в подкрепа на независимостта.

Демократично избраното правителство на Тайван твърди, че само хората на острова могат да решат бъдещето си и многократно е предлагало преговори с Китай, които Пекин отхвърля.

В сряда министерството на отбраната на Тайван съобщи за нови китайски военни движения, заявявайки, че е открило и реагирало на 16 китайски самолета, навлизащи в идентификационната зона на противовъздушната отбрана на острова през последните 24 часа.

От тях 12 са пресекли средната линия на Тайванския проток, който е служил като неофициална бариера между двете страни, докато Китай не започна редовно да го пресича през август миналата година.

Тайван има готовност в четвъртък да спусне на вода първата от осемте местни подводници, докато укрепва отбраната си срещу Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

27.09 2023 в 12:37

Такива са си диктатурите, все някой им е крив. Смачкаха демокрацията в Хонк-Конг, сега искат да го направят в Тайван, после кой е наред?

345

1

Джендо Джедев

27.09 2023 в 09:15

А интересно като на какво гледат другарите от ККП спрямо Крим, Луганск и Донецк?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки