Китаец си купи кола за 52 000 юана, плати я с монети

OFFNews 24 януари 2016 в 12:10 4997 1

юан
Броенето на юаните продължило повече от денонощие

Жител  на китайската провинция Шандун плати в дребни монети за покупка на автомобил 52 000 юана (6 300 долара), предаде агенция Синхуа. Преброяването на сумата отнело повече от денонощие.

Гражданинът от окръг Бинчжоу пристигнал в автосалона следобед на 22 януари, а 15 служители броили парите до следващия ден. Мъжът казал, че продава полиетиленови пликове и купувачите му плащат с дребни купюри или монети по един или 10 юана. По думите на клиента, той се опитал да обмени парите си за по-едри, но всички банки в окръга му отказали. 

Аналогичен случай е имало през юни 2015 г. в град Шенян в провинция Ляонин. Тогава собственик на бензиностанция се опитал да си купи нова кола за  680 000 юана (107 000 долара),  като плати с дребни пари. Мъжът позвънил в дилърски център на "Тойота" и заявил, че иска колата за бензиностанцията си. Той уточнил, че е готов да плати част от сумата в монети по един юан, а останалата част в банкноти също по един юан.

Според него на бензиностанцията зареждали автобусни шофьори, които плащали горивото с дребни пари по един юан. Бензинджията също опитал да уедри парите си в банка, но се оказало, че тя няма достатъчно сътрудници, които да преброят сумата, защото общото тегло на монетите надхвърляло 4 тона.

В дилърския център се съгласили да продадат колата, но до сделка не се стигнало, защото банките в Шенян отказали да приемат паричните знаци, тъй като нямало къде да съхранят такова количество монети. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews