Кириакос Мицотакис положи клетва като премиер на Гърция

OFFNews 26 юни 2023 в 16:19 950 0

Лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис

Снимка БТА/АП

Лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис

Новоизбраният гръцки премиер Кириакос Мицотакис положи клетва днес пред президента Катерина Сакеларопулу и архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним, предаде БТА. 

Той дойде пеша до сградата на президентския дворец, държейки за ръка съпругата си Марева Мицотаки и последван от трите си деца – София, Дафни и Константинос.

В двореца го очакваха и сестрите му – Александра, Катерина и бившия кмет на Атина Дора Бакояни. Там беше и сестрата на баща му – покойния гръцки премиер Константинос Мицотакис, който също беше лидер на Нова демокрация през осемдесетте и деветдесетте години на миналия век.

Непосредствено след клетвата Кириакос Мицотакис се отправи към съседната сграда, резиденцията „Максим“, в която се намира кабинетът му, за да се срещне със служебния премиер Йоанис Сармас, който да му предаде поста.

Сармас му пожела „да служи по най-ефективния начин за общото благосъстояние на гръцкия народ и да постигне най-ползотворни резултати за родината“.

„Благодаря Ви за добрите думи и за отличния начин, по който изпълнявахте задълженията си. Останахте за няколко седмици, но видяхте, че животът постоянно ни готви изненади и управлението на страната е безкрайна работа“, отговори Мицотакис.

По-късно днес се очаква да бъде обявен и съставът на новото правителство.

В неделя се проведоха предсрочните избори, след като след през май партията на Мицокатис Нова Демокрация спечели изборите, но не получи мнозинство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика