Киргизстан заплаши гражданите си в Русия с 10 години затвор, ако се запишат в руската армия

OFFNews 21 септември 2022 в 21:43 10287 5

Участието в армията на чужда страна е престъпление по Наказателния кодекс на Киргизстан, напомнят от посолството в Москва.

Снимка Посолство на Киргизстан в Москва

Участието в армията на чужда страна е престъпление по Наказателния кодекс на Киргизстан, напомнят от посолството в Москва.

Посолството на Киргизстан в Русия напомня на своите граждани, живеещи на територията на Руската федерация, че за участието на киргизки граждани във военните действия на страната на „друга държава“ ще бъде търсена наказателна отговорност.

Предупреждението беше разпространено в специално съобщение на дипломатическата мисия на 21 септември. В същия ден горната камара на руския парламент Съветът на Федерацията прие окончателно закон, който предвижда ускорен ред за получаване на гражданство за всеки, който подпише поне едногодишен договор за служба в руската армия. Кремъл предвижда да изгради бюро за вербовка на мигранти в многофункционалния мигрантски център „Сахарово“.

„Посолството на Киргизката република в Руската федерация предупреждава гражданите на Киргизката република, временно пребиваващи на територията на Руската федерация, да не участват във въоръжени конфликти или военни действия на територията на чужди държави, престъпление по чл. 256 от НК на Киргизстан, за което е установена наказателна отговорност.“ – се казва в съобщението.

От дипломатическата мисия допълват, че нарушението се наказва с лишаване от свобода за срок до 10 години с едновременна конфискация на имуществото.

Ако гражданите на републиката получат призив за участие във военни действия, посолството ги приканва да се свържат с тяхното дипломатическо представителство.

С идентични обръщения към гражданите си в Русия излязоха и Казахстан и Узбекистан. И трите бивши съветски републики са съюзници на Руската федерация в рамките на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

5

Propaganda

22.09 2022 в 16:21

Само голяма държава по територия - без икономика, без технологии, без средна класа и потребление, без износ на техника е нищо.

За справка: раската кочина - бивш суровинен придатък на същата тази Европа.

6145

4

kokoten

22.09 2022 в 11:41

...и въобще не са "държавички"....само Казахстан е по-голям от Западна Европа...

2051

3

Propaganda

22.09 2022 в 00:34

Щом държавички с окончания -стан така активно пикаят срещу расия, как последните въшкари искат развития и задружен Запад да ги приема сериозно???????????????

Ми нема как.
расия просто е цивилизационен провал.

1220

2

хr4

21.09 2022 в 21:58

Поредната братска съветска "република" показа един добре изпънат среден пръст на метровката и русския Му мир. Защо ли,? А, братушки? "Вокруг одни предатели"? Ах как само ви обичат всички!

345

1

Джендо Джедев

21.09 2022 в 21:50

Все любят Путина! :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!