Киргизстан забрани изпълненията на плейбек в държавни културни институции

OFFNews 04 януари 2023 в 13:47 1322 1

Снимка

Властите в Киргизстан забраниха, считано от 1 януари, пеенето на плейбек по време на държавни и масови събития в страната, съобщи киргизката редакция на Радио Свобода. Заповедта със забраната е подписана от министъра на културата, информацията, спорта и младежката политика на Киргизстан Алтънбек Максутов.

Според документа на изпълнителите е забранено да изпълняват произведения на плейбек в театри, кина, музеи, клубове, библиотеки и спортни съоръжения. Отговорност за нарушаване на реда ще носят управителите на обекта, отговарящи за събитието, уточнява изданието.

Подобни ограниченя през 2021 година въведе и Казахстан. Министерството на културата там разпореди организаторите на събития да посочват на плакатите им дали ще се използва плейбек или синбек в изпълненията.

Изискването беше във връзка с друго нормативно задължение – билетите за концерти на плейбек и синбек трябваше да бъдат продавани на по-ниски цени в сравнение с тези с изпълнения на живо и в съпровод на жива музика. Тогава бяха въведени и забрани за артистите да се появяват на сцената пияни или да обиждат публиката. В Казахстан наред с другото е забранено и създаването на съвременни аранжименти на традиционни казахски песни, които да изкривяват тяхното изконно звучене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

04.01 2023 в 14:02

На Косъм Т. може да не му пука за Дядя Пиздю, може да е приближен на Китай, но това прави ли го демократ!? Съща азиатска кочина, жалко за природните им богатства...