Кипърските турци гласуват за лидер

OFFNews 11 октомври 2020 в 13:50 1669 0

Жителите на самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република /СКТР/, призната само от Анкара, гласуват днес, за да изберат свой лидер, три дни след спорното частично отваряне на Вароша - град-призрак, намиращ се под контрола на турската армия, който е един от символите на разделението на средиземноморския остров, предаде АФП.

Общо 738 избирателни секции отвориха врати в 08.00 часа тази сутрин и ще бъдат затворени в 18.00 часа.
Близо 200 000 гласоподаватели ще избират между 11 кандидати, включително независимия настоящ президент Мустафа Акънджъ и премиера Ерсин Татар от консервативната Партия на националното единство, посочва Ройтерс.

Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. Последните преговори под егидата на ООН за повтороно обединение на острова се провалиха през 2017 г. и оттогава няма напредък по този въпрос.
Акънджъ подкрепя обединението на острова, докато Татар, поддържан от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, се обявява за създаване на две отделни държави.

Ако нито един от кандидатите не получи абсолютно мнозинство от гласовете, ще има втори тур на изборите на 18 октомври.

Народната партия, един от коалиционните партньори в правителството СКТР, напусна тази седмица управляващата коалиция след оповестяването от Татар на частичното отваряне на Вароша.
Външният министър и вицепремиер Кудрет Йозерсай, който е от Народната партия и също е кандидат в президентските избори, подаде оставка.

Частичното отваряне на Вароша в четвъртък нанесе допълнителен удар на обтегнатите отношения между турската част на острова и международно признатата Република Кипър. Вароша - някогашно южно предградие на град Фамагуста, бе изоставено от неговите жители кипърски гърци и опасано с телена мрежа при турската операция на острова през 1974 г.

За разлика от останалата окупирана част на острова, Вароша не е заселена с турци, а зоната е контролирана от турската армия. Решението за частичното отваряне на Вароша беше обявено на среща на премиера на кипърските турци Ерсин Татар и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара във вторник. Ердоган заяви тогава, че Анкара е готова да окаже всякаква подкрепа на властите на СКТР по този въпрос.
Частичното отваряне е "необратима" стъпка към пълно отваряне, заяви Татар на пресконференция в Анкара тази седмица.

Решението за частичното отваряне на Вароша бе критикувано от Акънджъ и от други кандидати в президентската надпревара, които го възприеха като турска намеса в изборите, припомня АФП. Решението бе критикувано също от Република Кипър, ЕС и ООН

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво пречи на българското кино? С директора на Национален филмов център Петър Тодоров разговаря Искра Ангелова (подкаст)