Кипър отваря границите си за туристи

OFFNews Последна промяна на 01 март 2021 в 09:56 1193 0

От днес в Кипър започва третата фаза на облекчаване на мерките срещу коронавируса и излизане от наложения през януари национален локдаун. Страната възобновява полетите и работата на летищата си и започва да приема чуждестранни туристи, като България е в „червената” категория държави, съобщи БНР.

Днес в класните стаи се връщат учениците от лицеите и техникумите. Отварят се отново музикални школи, образователни центрове и други институции за извънучилищни занимания, спортни съоръжения на закрито, фитнес зали, басейни, галерии. Гимназистите ще влязат в училище след две седмици, от 16 март.

От същата дата ще възобновят работата си ресторанти, кафенета и други заведения за обществено хранене.

Дотогава остават в сила и ограниченията за излизане от вкъщи (два пъти на ден с изпращане на смс), и вечерният час (от 21 до 5 ч.).

Всички, които се връщат на работните си места днес – учители, училищен персонал, работещи в другите обекти, които се отварят, задължително трябва да имат отрицателен резултат от бърз тест за COVID-19. Тестовете се извършват безплатно в рамките на организираната от Министерството на здравеопазването национална скринингова кампания.

С облекчаването на ограниченията и рестартирането на още икономически сектори ще се засили контролът за спазване на здравните изисквания за предпазване от разпространение на коронавируса. За целта правителството обяви набирането на 260 безработни за „COVID инспектори” със заплата от 1000 евро.

Ограничителните мерки се премахват плавно и постепенно, за да не се поставят под риск постигнатите добри резултати в борбата срещу разпространението на коронавируса, но и в същото време да се даде въздух на гражданите и бизнеса, подчерта здравният министър Константинос Йоану. В последните две седмици в страната се извършват по около 30-40 000 теста на ден, като положителните резултати от тях са само около 0.5%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови