Ким забрани продажбата на бензин с изключение на колите на ЦК

OFFNews Последна промяна на 04 октомври 2017 в 10:15 7234 2

От края на септември са забранени продажбите на бензин по бензиностанциите в Северна Корея. Изключения са предвидени за високопоставени дейци на Корейската трудова партия, правителството, въоръжените сили и специалните служби, пише днес японският в. "Асахи", цитиран от БТА.

Според източници на вестника мярката цели да бъдат създадени запаси от гориво, след като през септември Съветът за сигурност на ООН ограничи износа на петрол и петролни продукти за КНДР. По този начин световната организация санкционира Пхенян за ядрените му опити, с които режимът нарушава международни забрани.

"Асахи" твърди, че на севернокорейските бензиностанции наливат гориво само в резервоарите на коли с номера, започващи с цифрите 727, каквито се издават само на висшата номенклатура. Засега няма данни как се зарежда общественият транспорт и колите на чужденците.

По-рано южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че от началото на годината свободните цени на бензина в КНДР са скочили тройно. По данни на правителството в Сеул годишните потребности на комунистическия Север достигат 700 до 900 хиляди тона петрол и петролни продукти. Освен това страната постоянно поддържа стратегически резерв от 1 милион тона за използване в случай на война.

Според източници на Асахи Пхенян смята сега да го удвои.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови