Ким Чен-ун закри агенциите за обединение с Юга, иска Южна Корея да е враг №1

OFFNews 16 януари 2024 в 06:25 1532 5

Ким Чен-ун

Снимка БТА/АП архив

Северна Корея закри своите агенции, работещи за обединението с Юга, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на държавната новинарска агенция КЦТА. 

Тя разпространи съобщението ден след парламентарно заседание, на което е говорил севернокорейският лидер Ким Чен-ун, уточнява БТА. Ким Чен-ун е заявил окончателното си заключение, че обединението с Южна Корея вече не е възможно. Югът иска да свали властта в Пхенян и да постигне обединение просто като погълне Севера, аргументирал се той.

"Не искаме война, но нямаме намерение да избягваме такава", подчертал севернокорейският държавен ръководител. Той е поискал конституционни промени, с които Южна Корея да бъде обявена за "враждебна държава номер едно". Ако на полуострова избухне война, севернокорейската конституция трябва да предвижда отвоюване на Юга и включването му в състава на страната, подчертал лидерът. 

Севернокорейският парламент е утвърдил решението за закриване на три държавни агенции, които отговаряха за обединението с Юга и междукорейския туризъм, пише в съобщението, разпространено от КЦТА.

Ким Чен-ун предупреди, че всяко нарушение на териториалната цялост на Северна Корея, "дори с 0,001 милиметра", ще бъде възприето като "военна провокация". Освен това севернокорейският лидер даде да се разбере, че страната му не признава де факто морската граница с Юга. 

Сеул ще "отговори стократно" на провокации от страна на Пхенян, обеща междувременно южнокорейският президент Юн Сук-йол. На правителствено заседание, излъчвано по телевизията, той подчерта "огромните способности" на южнокорейските въоръжени сили да реагират при такъв сценарий.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

16.01 2024 в 11:24

"Югът иска да свали властта в Пхенян и да постигне обединение просто като погълне Севера, аргументирал се той."

"Ако на полуострова избухне война, севернокорейската конституция трябва да предвижда отвоюване на Юга и включването му в състава на страната, подчертал лидерът. "

Мдам... шизофренията не прощава!

15914

4

поп Дръвчо

16.01 2024 в 09:21

А от САЩ отказваме ли се?

400

3

демотиватор

16.01 2024 в 09:11

Всякакви плъхове, хлебарки, скорпиони, стоножки, отровни паяци и други гадини започнаха масово да изпълзяват съскайки и пръскайки отрова.
Наближава бързо часът на голямото уреждане на сметките в света (ジ)

1000

2

Зла свекърва

16.01 2024 в 08:46

В една част на света хората пътуват свободно в други държави, отварят бизнес и намират клиенти навсякъде.

В друга част на света хората се окопават в бункери и мечтаят да превземат съседа си, защото се чувстват застрашени от него.

Ние сме били част и от двата свята и можем да разберем предимството на първия свят.

2099

1

Mateevk

16.01 2024 в 08:19

Тоя надмина и Путин. Включваш си дадена територия в конституцията и се оказва, че тя е окупирана от друг и почваш да се биеш за нея. Къде са тука феновете на новата ост на злото да предложат промени в нашата конституция, за да включим в нея Северна Македония, Западните покрайнини и Беломорието? Ето това ни донесе авантюрата на Путин. И още ще има от същото и още по-страшно. Още безумия, които родните путинофили ще оправдават с пяна на уста! Защото Русия имала право да се разширява, оказва се Северна Корея също се ползва с това право, за Китай да не говорим. А ние пък защо да нямаме такова право? Е, защото примерно нямаме ядрено оръжие, ама това е друга тема.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки