Ким Чен-ун: Северна Корея е непобедим другар по оръжие с Русия

OFFNews 12 юни 2024 в 12:39 1159 1

На чаша с Ким.

Снимка БТА/АП

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и руският президент Владимир Путин вдигат тост във Владивосток на 25 април 2019 г.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изпрати послание до руския президент Владимир Путин, в което заявява, че страната му е "непобедим другар по оръжие" с Русия, предадоха Ройтерс и БТА.

Посланието на Ким бе част от поздрав по повод днешния национален Ден на Русия.

Севернокорейският лидер отбеляза, че срещата му с руския президент на космодрума "Восточний" в Амурска област през септември е довела до повишаване на равнището на техните "едновековни стратегически отношения". Тогава Путин обеща на Ким помощ за производството на сателити.

В. "Ведомости" съобщи вчера, че през следващите седмици руският държавен глава ще посети Северна Корея и Виетнам. Официален представител на виетнамското правителство каза пред Ройтерс, че визитата е планирана за 19 и 20 юни, но все още не е потвърдена окончателно. Кремъл пък изтъкна, че иска да засили сътрудничеството си със Северна Корея във "всички области", без да потвърди датата на пътуването на руския държавен глава.

Пхенян и Москва все повече засилват дипломатическите си и военните си отношения. През последните месеци между двете страни имаше обмен на правителствени, парламентарни и други делегации.

Очаква се севернокорейски служители от сферата на обществената сигурност тази седмица да посетят Русия.

Вашингтон и Сеул обвиниха Пхенян, че изпраща оръжия на Русия, за да ѝ помогнат във войната ѝ срещу Украйна. В замяна Северна Корея получава от Москва технологична помощ за нейните ядрени и ракетни програми.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови