Ким Чен-ун обяви победа над коронавируса, дори с треска, но не спрял да мисли за народа

OFFNews 11 август 2022 в 09:20 1984 0

Ким Чен-ун

Снимка БТА

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изкарал "треската", обяви сестра му Ким Йон-чен

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви победа над коронавируса. 

Ким "тържествено обяви победа в крайно извънредната противоепидемична кампания по унищожаването на новия коронавирус", съобщи държавната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА). Той нареди въведените през май противоепидемични мерки да бъдат отменени.

Северна Корея никога не е обявявала колко потвърдени случая на вируса е открила, но на 29 юли тя спря да съобщава за нови заразени, според нейната терминология "случаи със симптоми на треска". Международни хуманитарни организации обаче казаха, че затворената комунистическа държава разполага с ограничени възможности за тестване. 

Ким заяви, че въпреки отменянето на така наречените максимални противоепидемични мерки Северна Корея трябва да продължи да поддържа "здрава като стомана преграда срещу епидемията и да усили работата по противодействието ѝ, докато световната здравна криза приключи", се казва в съобщението на КЦТА.

Сестрата на севернокорейския лидер, Ким Йо-чен пък каза, че той също е имал симптоми на треска. "Дори и тежко болен с висока температура, той не можеше и за минута да легне, защото мислеше непрекъснато за народа, за който той трябваше да се грижи докрай във войната срещу епидемията", заяви тя в похвална реч за брат си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови