Ким Чен Ун: Нито един човек в Северна Корея не се е заразил с коронавируса

OFFNews 10 октомври 2020 в 17:19 3779 0

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун пожела на хората, страдащи от коронавирус, да бъдат здрави. Изявлението му дойде от военен парад в събота, с който Пхенян демонстрира надмощие над пандемията.

„Пожелавам добро здраве на всички хора по света, които се борят с болестите от злия вирус“, каза Ким, чийто колега от американския президент Доналд Тръмп наскоро бе хоспитализиран с вируса – в реч, излъчена в държавните медии и цитирана от БГНЕС.

Също така Ким каза на публиката, че е благодарен, че “нито един човек” в Северна Корея не се е заразил с коронавируса, който плъзна по света, след като се появи в съседен Китай.

През януари Пхенян затвори границите си, за да се опита да се предпази от болестта, и редовно информира, че няма случаи, но държавните медии се отказаха от подобни изрични изявления през последните месеци, и започнаха да подчертават важността на усилията за превенция.

Разполагащата с ядрено оръжие Северна Корея проведе гигантски военен парад, в който участваха хиляди войници без маски, въпреки заплахата от коронавирус. Очаква се Пхенян да покаже най-новите и най-модерните си оръжия, както се случва обичайно на такива паради.

Дългоочакваната изява е част от честванията на 75-годишнината на управляващата в Северна Корея Работническа партия.

Държавната телевизия KCTV показа една след друга строени армейски части и бронирани превозни средства, наредени по улиците на Пхенян, готови да дефилират през площад „Ким Ир Сен“.

Никой от участниците или публиката, наредени на трибуните, не носеше маски, но на самия площад имаше много по-малко граждани от обикновено.

Севернокорейските военни паради обикновено достигат кулминация, с каквито и да е ракети, които Пхенян иска да подчертае, и са наблюдавани от наблюдатели с оглед на улики за развитието на оръжията му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови