Ким Чен-ун говори за ядрена атака, сестра му - за ракета при самозащита

OFFNews 21 декември 2023 в 08:01 2191 1

Ким Чен-ун

Снимка БТА/АП архив

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун

Пхенян няма да се поколебае да извърши "ядрена атака", ако врагът го провокира с ядрени оръжия, заяви севернокорейският лидер Ким Чен-ун, съобщи КЦТА, цитирана от БТА.  

Според севернокорейската официална новинарска агенция Ким е направил тази забележка по време на среща с военнослужещи от ракетните войски на Северна Корея във връзка със състоялото се преди няколко дни учение за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета. 

В отделно изявление Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер, упрекна Съвета за сигурност на ООН, че е водил заседание по повод на изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета от Северна Корея, като заяви, че това е учение на нейната страна с цел самозащита.

Първите дипломати на САЩ, Южна Корея и Япония осъдиха вчера неотдавнашното изстрелване на балистични ракети от Северна Корея и призоваха Пхенян да започне "диалог по същество без предварителни условия", предаде Ройтерс. 

"Съединените щати, Япония и Република Корея застават заедно, като се противопоставят на продължаващото разработване от Северна Корея на нейните незаконни оръжия за масово унищожение и програми за балистични ракети", заявяват американският държавен секретар Антъни Блинкън, японската министърка на външните работи Йоко Камикава и южнокорейският външен министър Пак Джин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!