Киев ратифицира Истанбулската конвенция с 259 за и 8 против във Върховната рада

OFFNews 20 юни 2022 в 15:30 2425 2

Върховната рада ратифицира Истанбулската конвенция

Снимка Украинская правда

Върховната рада ратифицира Истанбулската конвенция

Върховната рада, парламентът на Украйна ратифицира в понеделник Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване на насилието срещу жени и домашното насилие популярна като Истанбулската конвенция. Това съобщи в Telegram Ярослав Железняк, заместник-председател на парламентарната комисия по финанси, данъчна и митническа политика , цитиран от Укринформ.

„Парламентът подкрепи ратифицирането на законопроект № 0157 за Истанбулската конвенция (за предотвратяване на насилието над жени и домашното насилие)“, пише политикът. Според депутата приемането на закона е подкрепено от 259 депутати, против - 8.

Проектозаконът „За ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие“ (Истанбулска конвенция) беше внесен в парламента три дни по-рано от президента Володимир Зеленски.

Документът е разработен в изпълнение на мерките за прилагане на Споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз, Европейската общност за атомна енергия и техните страни-членки с цел предотвратяване на насилието над жени, домашното насилие и борба с тези явления, се казва в обяснителната бележка.

Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие е международно споразумение на Съвета на Европа относно насилието над жени и домашното насилие, открито за подписване на 11 май 2011 г. в Истанбул (Турция). Целта на конвенцията е да предотврати насилието, да защити жертвите и да гарантира, че извършителите няма да останат ненаказани. Украйна подписа Истанбулската конвенция на 7 ноември 2011 г., но не я беше ратифицирала досега.

У нас Истанбулската конвенция не е ратифицирана. През 2017 година срещу нея започнаха подписки, а през 2018 против конвенцията се обявиха участващите в управлението НФСБ и ВМРО. Срещу конвенцията у нас са още „Възраждане“, БСП, СДС и „Воля“, Светият синод и президентът Румен Радев. На 27 юли 2018 година Конституционният съд на Република България реши с 8 гласа че „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, съставена на 11.05.2011 г. в град Истанбул, подписана от Република България на 21.04.2016 г. не съответства на Конституцията на Република България“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

15.03 2023 в 12:13

Ей, тоз джендъризъм е страшна работа, а и децата ни продават на Норвегия, зорлем пидираси ша ги правят!?

1767

1

fiki

20.06 2022 в 16:12

а тук разни промити копейки още си мислят, че става въпрос за джендъри
 
X

Да помогнем на украинските деца!