Киев продължава натиска върху Германия за крилати ракети 'Таурус'

OFFNews 13 август 2023 в 17:38 1575 0

Кулеба

Снимка БГНЕС

Дмитро Кулеба

Украйна продължава да оказва натиск върху германското правителство да предостави на Киев германски крилати ракети "Таурус" (Taurus), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Украйна се нуждае от тях, "за да спаси повече животи на украински войници и цивилни и да ускори освобождаването на своите територии", заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за днешното издание на германския таблоид "Билд".

"Формулата е проста: по-голям обхват на ракетите означава по-кратка продължителност на войната", добави той.

С това оръжие Украйна ще може да "достигне руските окупационни сили на украинска територия далеч отвъд фронтовата линия, да наруши логистиката им и да унищожи командните центрове и складовете за боеприпаси", каза още Кулеба.

В Германия натискът върху канцлера Олаф Шолц по този въпрос напоследък се засили, посочва ДПА. Политици от управляващите партии и опозицията поискаха на украинските въоръжени сили да бъде предоставена оръжейна система, подходяща за унищожаване на бункери и защитени командни пунктове на разстояние до 500 километра.

Поддръжниците виждат в това още една ясна стъпка към укрепване на отбранителните способности на Украйна. Съществува обаче и дебат за това дали Украйна може да възнамерява да използва ракетите и за евентуални удари срещу руска територия и как това може да бъде предотвратено.

По-рано този месец германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че все още не е дошло времето за вземане на решение. Миналия петък Шолц заяви, че няма нищо ново за съобщаване по въпроса.

Кулеба повтори уверенията, че крилатите ракети ще бъдат употребявани само в границите на Украйна. Опасенията, че Украйна може да използва ракети "Таурус" срещу цели на руска територия "са неоснователни", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!