Киев опитва да отнеме мандатите на десет депутати, избягали от Украйна

OFFNews 27 ноември 2022 в 13:37 3479 2

Върховната рада

Снимка Getty Images

Върховната рада

Около десет депутати са напуснали територията на Украйна и все още не са се върнали да работят в парламента. Планират да ги лишат от мандати, съобщи председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук, предаде УНИАН. 

По думите му те са били освободени от всички постове, които са заемали във Върховната рада, а заплатите им не са били изплатени. Сега украинският парламент трябва да вземе решението за отнемане на депутатските им мандати:

"Не можем да вземем решение, освен на седемте основания, които са посочени в Конституцията. И не можем да променяме Конституцията по време на военно положение. Но ние ще намерим възможност да се сбогуваме с тези народни представители."

Той обясни, че мандатите на депутатите могат да бъдат отнети, ако се установи, че имат двойно гражданство, на основание отсъствие от мястото на постоянното им местожителство за определен период от време.

Председателят на Върховната рада каза още, че в момента се разглежда въпросът за екстрадирането на някои депутати, които се намират в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

27.11 2022 в 19:09

ами, на фронта, по европейските курорти мурзелуват