Киев обвини НАТО в липсата на политическа воля за приемането на Украйна в пакта

OFFNews 26 април 2023 в 21:21 2038 1

Кулеба

Снимка БГНЕС

Дмитро Кулеба

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини НАТО в липса на "политическа воля" за бързо приемане на страната му в алианса, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Всичко е възможно, когато има политическа воля", каза снощи 42-годишният министър в интервю пред телевизия Си Ен Ен.

Първият дипломат на Украйна даде за пример неотдавнашното приемане в НАТО на Финландия, което по думите му доскоро е било нещо немислимо.

"Докато Украйна остава извън НАТО, ще има риск от повтаряща се руска агресия срещу страната", отбеляза Кулеба.

В статия, публикувана от сп. "Форин Афеърс", Кулеба призова държавите членки на НАТО "да спрат с оправданията и да задвижат процеса".

Той припомни срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., на която на Украйна вече беше предоставена перспектива за присъединяване. На предстоящата среща на върха на пакта в литовската столица Вилнюс през юли Киев очаква да получи конкретни ангажименти за членството си във военния алианс.

Засега обаче няма изработена точна времева рамка за присъединяването на Украйна към НАТО и подобна стъпка се смята за малко вероятна преди завършването на войната с Русия, посочва ДПА. Москва оправда нашествието си в Украйна, започнало преди повече от 14 месеца, с твърдението, че иска да предотврати влизането на съседката си в Северноатлантически алианс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови