Киев на една ракета от Кримския мост, американските HIMARS са в Украйна, смята Би Би Си

OFFNews 05 май 2022 в 14:59 4685 2

Снимка DEFENCE.GOV

Американските системи за залпов огън M142 HIMARS и M270 MLRS с обсег на действия до 300 километра и възможност да поразяват цели дори в Крим вече са в Украйна, коментира в четвъртък Би Би Си с анализ за възможното използване на подобно въоръжение в руско-украинската война.

В украинските медии и сред военните наблюдатели, които следят военните действия в Украйна отдавна се коментираше предимството, което „по-дългата ръка“ би могла да донесе на украинските въоръжение сили с коментар, че с подобно въоръжение на прицел би могъл да бъде взет и стратегическият Кримски мост.

„Руснаците имат нормална ПВО. Но проблемът е в това, че територията им е много голяма и не могат да я покрият плътно с наличните си ПВО системи. Съответно, тук винаги ще има дупки. И ние в тези дупки можем да се вмъкваме с различни системи и способи.“ – коментира украинският военен аналитик Тарас Чмут, доброволец и директор на фонда „Върни се жив“.

Още в края на април Чмут намекна, че е възможно американските ракетни системи вече да са в Украйна. „Казват, днес в Харковския край искали да пожелаят добро утро на своите северни съседи и техните не денафицирани градове.“ - написа Тарас Чмут в туит, в който е сложена и архивна снимка на HIMARS, изстрелващ ракетата ATACMS. Според авторите на украинския сайт Defense Express „Кримският мост е постижима цел за балистичната ракета ATACMS и е абсолютно законен от военна гледна точка“.

Туитът на Чмут предизвика вълна от предположения и спекулации, че ракетите вече са в Украйна. Официално комюнике, което да потвърди прехвърлянето на M142 HIMARS и M270 MLRS в зоната на военните действия не последва.

На 22 април обаче заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд заяви пред European Truth: „ние вече доставяме системи за залпов огън (на Украйна, б. р.)“. Тя не уточни вида на ракетните системи. Вече по-късно на сайта на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна се появи новината, че „новите модели за залпов огън на украинската армия ефективно унищожават противника“. При това съобщението също беше илюстрирано с архивна снимка на М270 MLRS, акцентира върху този детайл Би Би Си. 

M142 HIMARS и M270 MLRS са универсални американски пускови установки, аналози на „Град“ и „Смерч“. Ако задачата е да се удари точково и на по-голямо разстояние, то тези пускови установки вече играят ролята на Оперативно-тактическщи ракетен комплекс и са по-нови и по-мощни аналози на „Точка-У“.

„И двете системи могат да изстрелват неуправляеми ракети до 45 км, високоточни ракети М30 и М31 до 70 км и най-важното – балистични тактически ракети до 300 км“, се обяснява в съответното украинско издание на Defense Express, цитирано от Би Би Си. Разликата между M142 HIMARS и M270 MLRS е, че използват различни шасита. M270 MLRS е върху верижна база на бронираната машина на пехотата M2 Bradley, докато M142 HIMARS използва тактически камион M1140 FMTV с 6 колела.

През юни м. г. в България за първи път на полигона Ново село се проведоха стрелби с американската система за залпов огън HIMARS. С подобни системи разполага румънската армия, а Полша се очаква да ги въведе на въоръжение в близко време. Системата вече е тествана в реални бойни действия в Афганистан, Ирак и Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

1

ivenco

05.05 2022 в 16:22

От един месец разправям, че, ако успеят да бутнат керченския мост ще бъде голям успех. А дано. Орките в Мордор