Киев и сепаратистите подписаха примирие

OFFNews 20 септември 2014 в 08:13 1775 0

Леонид Кучма

Властите в Киев и бунтовниците от Източна Украйна се договориха за общо прекратяване на огъня, създаването на зони за сигурност около текущата фронтова линия и извеждане на тежките оръжия от зоната и населените места. 

След шестчасови преговори в Минск членовете на Контактната група за Украйна подписаха меморандум за осъществяване на режим на спиране на огъня, принципна договореност за което беше постигната на 5 септември.

Бившият украински президент Леонид Кучма, който представлява Киев, обясни, че документът предполага, че "прекратяването на използването на оръжията се смята за всеобщо".

Също така се предвижда "подразделенията и бойните формирования на страните да останат на позициите към 19 септември, а също така да се забрани използването на всякакви видове оръжие и воденето на настъпателни бойни действия в рамките на ден".

"Меморандумът предвижда изтегляне на средствата за поразяване с калибър над 100 мм, на разстояние не по-малко от 15 км от всяка страна", обясни Кучма.

Освен това в меморандума се говори и за "забрана за поставянето на нови минно-взривни заграждения, забрана за полети на бойна авиация, в това число на безпилотни комплекси с изключение на апарати на ОССЕ".

В документа е предвидена и "забрана за разполагането на тежко въоръжение и военна техника в района на населени места". Задачата да следи за изпълнението на постигнатите споразумения е възложена на ОССЕ.

По думите на Кучма размяната на военнопленници "си остава главен въпрос". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови